پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

word 6 MB 30454 151
1393 کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری
قیمت قبل:۶۴,۷۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان‌نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد

    رشته: جغرافیا     گرایش: برنامه ریزی روستایی

    چکیده

    شهرستان پاکدشت که از جنوب رشته کوه البرز به طرف دشت کشیده شده و به دلیل وجود رودخانه جاجرود و همچنین خاک حاصلخیز آن، محیط مناسبی را برای کشاورزان، بخصوص برای پرورش گل و گیاه است. همین عوامل در کنار اقلیم مساعد و بارندگی نسبتاً مناسب، باعث شده است که پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر به منزله یک شغل جدی در بین مردم این شهرستان دنبال شود. بخش مرکزی شهرستان پاکدشت پرورش گل و گیاه را به عنوان یک شغل اصلی انتخاب کرده اند و امروزه نقش عمده ای در بازارهای گل وگیاه داخل و حتی خارج از کشوردارند. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، با بهره گیری از منابع اسنادی همراه با مطالعات میدانی و به تعیین نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت وبررسی و شناسایی موانع ومشکلات موجود در پرورش گل وگیاه پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق فوق کلیه روستاهای دارای پرورش گل و گیاه دربخش مرکزی شهرستان پاکدشت بوده که شامل 6 روستا  می شود . در این روستاها تعداد 470 گلخانه سنتی و مکانیزه وجود دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به سابقه پرورش گل و گیاه در محدوده مورد مطالعه و گسترش این فعالیت پرورش گیاه دربعد اقتصادی موجب افزایش قابل توجه درآمد و نیز افزایش اشتغال و در بعد اجتماعی موجب ماندگاری جمعیت در روستا و مهاجرت معکوس شده است.

     

    واژگان کلیدی: پرورش گل و گیاه، توسعه اقتصادی – اجتماعی ، بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

     

    مقدمه

    در کشورهای کم درآمد، بخش کشاورزی به دلیل گستردگی و پیوندهای قوی با سایر بخش‌های اقتصادی، به عنوان موتور و محرک اولیه رشد اقتصادی عمل می نماید. کشاورزی در این کشورها بیشترین سهم نیروی کار را به خود اختصاص داده و با 68 درصد اشتغال و 24 درصد تولید ناخالص داخلی جایگاه ویژه‎ای دارد. اغلب جمعیت فقیر به طور مستقیم به این بخش وابسته بوده و از طریق کشاورزی گذران زندگی می کنند. افزایش میزان بهره وری دربخش کشاورزی باعث ارزان تر شدن مواد غذایی شده و کمک قابل توجهی به اقتصاد خانوارهای فقیر می‌کند. همچنین کشاورزی نوین با اشتغال بیشتر در واحدهای فرآوری همراه شده و عرضه خدمات و نهاده‌های بیشتری را در بازار به دنبال دارد. این روند به شکل غیر مستقیم به ایجاد اشتغال در مزارع منجر شده وبه این ترتیب بخش کشاورزی بطور مستقیم از طریق تولید بیشتر و صادرات به صورت غیر مستقیم از طریق افزایش تقاضا برای خدمات وکالاهای صنعتی در جوامع روستایی، به رشد اقتصادی کمک نموده ودر نتیجه موجب خلق فرصتهای شغلی جدید می گردد. به طورکلی رشد کشاورزی به صورت غیر مستقیم به بهبود وضعیت خانوارهای شهری و روستائی کمک کرده وبا افزایش دستمزدها، کاهش قیمت مواد غذایی و تقاضای بیشتر برای کالاها وخدمات واسطه ای همراه می‎شود. شهرستان پاکدشت یکی ازقطبهای تولید گل وگیاه درکشور است و قرار گرفتن آن در محور مهم و ترانزیتی امام رضا (ع) این شهرستان را به یکی از مناطق پرتردد و البته مهم کشور تبدیل کرده که در صورت توجه و بهره برداری صحیح از منابع آن می توان رشد و توسعه بیش از پیش این منطقه را شاهد بود. درکل کشور پنج هزار هکتار اراضی تحت کشت گل و گیاه و گیاهان گلخانه ای است که حدود یک پنجم آن متعلق به شهرستان پاکدشت بوده و تولیدبیش از ۸۵۰ میلیون گل شاخه بریده وتنوع محصولات زارعی و باغی نشان ازظرفیت وپتانسیل این شهرستان در بخش صنعت وکشاورزی است. درحال حاضر نیازمندی گل و گیاه تهران و بسیاری ازنقاط کشوراز این شهرستان تأمین شده و از دیگر مزیتهای این شهرستان وجود اراضی مستعد و زمینهای کشاورزی است که از لحاظ کمی وکیفی در تولید محصولات زراعی و باغی مناسب بوده و این ظرفیتها با افزایش سطح زیرکشت اراضی کشاورزی و ارائه تسهیلات به کشاورزان و فعالان این عرصه، زمینه را برای رشد هرچه بیشتر این بخش فراهم کرد. لذا این پایان نامه درتلاش است نقش پرورش گل وگیاه رادرتوسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت مورد بررسی قرار دهد و این پایان نامه در پنج فصل زیر تدوین شده است:

    فصل اول:  کلیات تحقیق که شامل بیان مسئله، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف تحقیق، سوالات تحقیق، فرضیه تحقیق، موانع و محدودیت های تحقیق و واژه ها و مفاهیم می باشد.

    فصل دوم: مرور منابع، ادبیات تحقیق و پیشینه تحقیق

    فصل سوم: روش اجرای تحقیق، مواد و روش

    فصل چهارم: تجزیه تحلیل داده ها و یافته های تحقیق می باشد. دراین فصل یافته های توصیفی تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    فصل پنجم: آزمون فرضیه ها، بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات می باشد. 

     

    فصل اول

     (کلیات تحقیق)

    1 بیان مسئله

    امروز صنعت تولید گل و گیاهان زینتی به یکی از سودآورترین صنایع تبدیل شده است. به طوری که بدین شکل سالانه میلیاردها دلار سود نصیب کشورهای عمده تولیدکننده گل ها و گیاهان زینتی می شود. اما با این حال، در شرایطی که تولید گل و گیاه با توجه به ویژگی های جغرافیایی و آب و هوایی کشور، یک زمینه کاری مناسب برای ارزآوری و ایجاد اشتغال پایدار به شمار می آید اما این صنعت تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد و کشت و پرورش گل های زینتی در کشور به عنوان یک محصول صادراتی و ارزآور، سابقه ای طولانی ندارد. با این وجود امروزه با توجه به بازارهای پرمنفعت خارجی، این صنعت توجه صادرکنندگان گل و گیاه را به خود جلب کرده است که در این میان، موقعیت ایران به دلیل قرار داشتن در کنار کشورهای پرمصرف گل وگیاه از این نظر، حائز اهمیت است و همسایه های شمالی وجنوبی ایران از خریداران بسیار خوب و بازارهای مناسبی برای گل های زینتی هستند.

    در شهرستان پاکدشت شرکت تعاونی گل و گیاه در سال 1378 توسط عده ای از تولیدکنندگان گل و گیاه شهرستان پاکدشت به ثبت رسیده وتولید گل و گیاه در شهرستان پاکدشت سابقه ای 75 ساله دارد. اکثر تولید کنندگان گل و گیاه شهرستان قبلا در تهران و شهرستانها به پرورش گل و گیاه مشغول بوده اند، اما بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی گل و گیاه در شهرستان روز به روز گسترش یافته و در حال حاضر شهرستان پاکدشت با مساحتی حدود 900 هکتار پرورش گل و گیاهان فضای سبز و بذر و نهال و حدود 1000 نفر تولید کننده، بعنوان بزرگترین مرکز پرورش گل و گیاه ایران محسوب می شود.
    بخش مرکزی شهرستان پاکدشت نیز از این امر مستثنی نبوده و باتوجه به شرایط جغرافیایی خاص منطقه و بهره برداری از برخی زمینها بصورت باغات گل و گیاه در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه بوده و با رفع این مشکلات در بلند مدت می تواند در توسعه اقتصادی بخش مورد نظربسیار اثرگذار باشد. لذا تحقیق حاضر در تلاش است نقش پرورش گل و گیاه  را در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت مورد تحلیل و بررسی قرار داده و در صدد پاسخ به سوال اصلی زیر باشد :

    پرورش گل و گیاه تا چه حد درتوسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت نقش داشته است؟

     

    1-2 اهمیت و ضرورت تحقیق

    ایران کشوری چهار فصل است، آن زمان که در شمال این سرزمین تاریخی برف بر زمین می‌نشیند، در جنوب کشور موسم پرورش گل‌های زینتی است. این ویژگی کشور بستر بسیار مناسبی برای پرورش گل و گیاه و به تبع آن توسعه اشتغال در این بخش است اما متاسفانه با وجود استعدادهای بالقوه در ایران که به دلیل آب و هوایی خشک و نیمه خشک به چشم می‌خورد، اما سهم آن در تجارت جهانی گل و گیاهان زینتی که سالانه بالغ بر چندین میلیارد دلار است، ناچیز است. این مشکلات که سال‌ها به آنها اشاره می‌شود، مانع بزرگی برای بهره‌گیری بهینه از استعدادهای موجود در زمینه پرورش و صادرات گل و گیاهان زینتی است. کمتر کشوری در جهان یافت می‌شود که مانند ایران دارای تنوع اقلیمی باشد، به طوری که در ایران هفت هزار گونه گیاهی وجود دارد که 10 تا 27 درصد آن انحصاری است. اذعان مسوولان و صاحب‌نظران به استعدادهای بالقوه ایران در زمینه گیاهان زینتی و دارویی، نشان می‌دهد که در این سرزمین چه استعدادهای بالقوه‌ای در دسترس عموم مردم است که از نظرها پنهان مانده و حاضر به بهره‌گیری از آنها در راستای دستیابی به اهداف ملی خود نشده‌ایم. شرایط مناسب در کشت گل و گیاه  درشهرستان پاکدشت و بخش مرکزی آن نیز با توجه به عدم توسعه اقتصادی این مناطق نسبت به مشاغل کشاورزی دیگر خود باعث اشتغال و توسعه اقتصادی این منطقه شده است لذا مطالعه در این زمینه ضروری می باشد.

     

    1-3 اهداف تحقیق

    مهمترین اهداف تحقیق حاضر به شرح زیر است:

    - تعیین نقش پرورش گل و گیاه در توسعه اقتصادی روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

    - تعیین نقش پرورش گل و گیاه در توسعه اجتماعی روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

    - تعیین و شناسایی موانع و مشکلات پرورش گل و گیاه در روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

    - ارائه راهکارهای لازم در جهت رفع مشکلات موجود در پرورش گل و گیاه محدوده مورد مطالعه

     

    1-4 سوالات تحقیق

    سوالهای این تحقیق به شرح زیر می باشد:

    - پرورش گل و گیاه درتوسعه اقتصادی(اشتغال ودرآمد) روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت تاچه حد نقش داشته است؟

    - پرورش گل و گیاه درتوسعه اجتماعی (تثبیت جمعیت، مهاجرت معکوس ، مشارکت) تا چه حد نقش داشته است؟

     

    1-5 فرضیه های تحقیق

    پرورش گل وگیاه درافزایش درآمد و ایجاد اشتغال روستاییان بخش مرکزی شهرستان پاکدشت نقش داشته است.

    پرورش گل وگیاه درماندگاری روستاییان و افزایش مشارکت آنها نقش داشته است.

     

    1-6 موانع و محدودیت های تحقیق

    هر تحقیقی مشکلات مخصوص به خود را دارد. در این تحقیق نیز مشکلاتی وجود داشته که برخی از آنها به شکل زیر می باشد:

    - عدم همکاری برخی از سازمانها و ادارات در ارائه اطلاعات مربوط به گلخانه ها و پرورش دهندگان گل

    - عدم وجود اطلاعات منسجم در زمینه تعداد پرورش دهندگان گل و گیاه در مناطق روستایی

    - عدم همکاری برخی از گلخانه داران در ارائه اطلاعات اقتصادی (میزان درآمد و فروش سالیانه و غیره)

     

    1-7  واژه ها و مفاهیم

    گلخانه

    اصطلاح گلخانه به ظاهر محیط های بسته و کنترل شده را که تنها به پرورش گل اختصاص دارد، تداعی می‎کند، در صورتیکه امروزه در گلخانه ها به جز انواع گل ها و گیاهان گلدانی و زینتی، سبزیجات و صیفی جات و پاره ای از دیگر محصولات زراعی کاشته می شود که بحث گلخانه در این مجموعه، بیشتر به همین معنا معطوف است (انتصاری و همکاران، 1386، ص4).

    مفهوم گلخانه

    به ساختمانی اطلاق می شود که با مواد شفاف برای عبور طبیعی نور جهت رشد و نمو گیاهان پوشانده شده است. این ساختمان بطور مصنوعی گرم می‌شود و با دیگر ساختمان های مناسب پرورش گیاه مثل شاسی‌های سرد و بسترهای گرم متفاوت است زیرا ارتفاع و اندازه کافی برای کارکردن فرد در داخل آن وجود دارد (شکری، 1385، ص22)  .

    گل و گیاه

      گُل به دسته ای از گیاهان زینتی اطلاق میشود که بصورت شاخه بریده آپارتمانی، فصلی، نشائی، درخت و درختچه تقسیم بندی می شودو پیشینه وتجربه ایرانیان بیش از سه هزار سال درکار گل و گیاه می باشد ضمن اینکه ائمه اطهار نیز بر اهمیت و ارزش گل و گیاه تاکید داشته اند. ترویج فرهنگ گیاه پروری و درختکاری، گستری فضای سبز و اشاعه فرهنگ زیبا شناسی از دیر باز در ایران زمین رواج داشته است. گل آرام بخش و تسکین دهنده دل ها و زیبایی بخش محیط زیست و روح انسان است و زندگی در مجاورت  گل و گیاه برای انسان اثرات مفید روحی و روانی  فراوان دارد و نقش عمده ای بر کاهش استرس ها بر انسان دارد و پزشکان روان شناس برای درمان بیمارانی که دارای مشکلات ذهنی می باشند ازگل و گیاه درمانی استفاده می نمایند. خداوند طبیعت را با گلهای رنگارنگ و دلفریب آراسته و همه این زیبایی ها را به ما ارزانی داشته است تا لحظات عمر خود را در کنار گلها و گیاهان بخوبی سپری نمائیم و به پروردگار و توانایی های او بیندیشیم و تبسم وزیبایی سحرانگیر گُل، هدیه است بسی دل انگیز درجشن شکوه بهار، گل پیام الهی را به طبیعت سبزمژده می دهد وعشق را در دل پرآوازه بهار شکوفا می سازد(ویکی پدیا، 1393).  

    توسعه

    توسعه فرآیندی است که به ظهور دنیایی نو می انجامد. در حالی که رشد اقتصادی ممکن است افزایش کمی و یا حتی کاذبی باشد که در سطح تولید، توزیع، مصرف و یا درآمد یک جامعه و یا یک ملت در طول مدت زمانی مشخص حادث می شود (کامران، 1374، ص 42).

     روستا

    روستا مبدا تقسیمات کشوری است که از لحاظ زیستی (وضع طبیعی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی) همگن بوده، اکثریت ساکنان واقعی آن – به طور مستقیم و غیر مستقیم–به یکی از فعالیتهای زراعی، دامداری، باغداری و به طور اعم صنایع دستی و صید یا ترکیبی از این فعالیتها اشتغال داشته باشند در عرف به عنوان ده، آبادی، دهکده یا قریه نامیده می شود (پاپلی یزدی و ابراهیمی، 1381، ص 22).

     

    توسعه اقتصادی

    توسعه اقتصادی عبارت است از افزایش پی در پی ظرفیت های تولیدی در یک جامعه که براساس تکنولوژی های درونی و دلالت بر تحول در چگونگی تولید و تجدیدنظر در تخصیص منابع و نیروی کار در رشته های مختلف دارد (پاپلی یزدی، ابراهیمی، 1381، ص 44)

    در تعریف توسعه اقتصادی جاناتان لمکو بیان می دارد: توسعه اقتصادی اصطلاحی است عام که در مورد شماری از مطالب گوناگون بکار می رود. این مطالب گسترش دامنه کاربرد سرمایه را در بر می گیرد. توسعه اقتصادی مستلزم تحولات ساختاری به گونه ای است که تولید کالا و خدمات به صورت انبوه افزایش یابد (ازکیا، 1384، ص57).

     

    توسعه اجتماعی

    توسعه اجتماعی بیانگر پدیده بهزیستی کلیه افراد جامعه است و بهزیستی کمی و قابل اندازه گیری نیست.
    توسعه اجتماعی یکی از ابعاد اصلی پروسه توسعه و بیانگر کیفیت سیستم اجتماعی در راستای دستیابی به عدالت اجتماعی، ایجاد یکپارچگی و انسجام اجتماعی، افزایش کیفیت زندگی و ارتقاء کیفیت انسانها می باشد (کلانتری211:1377).فصل دوم

    مرور منابع، ادبیات و پیشینه تحقیق

    2-1 پیشینه تحقیق

    مطالعات توسعه روستایی پس از جنگ جهانی دوم به آرامی با توسعه اجتماعی آغاز شد و جنبش توسعه اجتماعی در خلال دهه 1950 بسرعت گسترش یافت.

    میسرا[1] (1980) برد و جنبه ای بودن توسعه شدیداً می تازد و معتقد است توسعه شهری، روستایی، صنعتی، کشاورزی و. . .  باید با در نظر گرفتن شرایط در اولویت قرار گیرند و تأکید صرف بر هریک از آنها باعث انحراف مسیر توسعه خواهد شد میسرا معتقد به الگوی مراکز رشد به عنوان مطلوبترین راهبرد توسعه روستایی می باشد و با تأکید بر توسعه روستایی متکی بر بنیان قوی صنعتی که همزمان توسط دولت و مردم انجام می شود. الگوی توسعه خویش را بیان می گذارد و اصلاحات ارضی در روستاها را امری ضروری     می داند(مطیعی لنگرودی،1383، ص 98).  

      تودارو[2] (1980) معتقد است که توسعه و رشد بخش کشاورزی به عنوان موتور و محرکه اصلی توسعه روستایی است و علت آن را اشتغال بیش از 80 درصد جمعیت روستایی جهان سوم به طور مستقیم و غیر مستقیم درفعالیتهای کشاورزی می داند(مطیعی لنگرودی،1383، ص 98).

    اسماعیل پور،(1389) ، در پژوهش خود نقش محصولات کشاورزی با تأکید بر زعفران در توسعه روستایی شهرستان کاشمر(دهستان بالاولایت) بیان داشته زعفران به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که با توجه به مقاومت خوددر برابر خشکی، نیاز به آب کم، قابلیت نگهداری بالا، عدم فساد پذیری و اثرات اشتغال زایی ودرآمدزایی بالا و ارز آوری در کشور و بخصوص در استان خراسان بزرگ بویژه مناطقی که محدودیت مبادرتهای صنعتی و پروژه های عمرانی دارند، توجه به امر تولید و توسعه کاشت زعفران به عنوان یک محصول استراتژیک امری ضروری و حیاتی درمی باشد. « در این مقاله اثرات اقتصادی زعفران بر توسعه روستایی، رفاه و امنیت، اشتغال زایی، افزایش در آمد، تثبیت جمعیت و کاهش مهاجرتهای بی رویه به سمت شهر در بخش مرکزی (دهستان بالا ولایت) به وضوح محسوس است و دهستان بالا ولایت موقعیت مناسبی از لحاظ شرایط اقلیمی، آب و خاک مناسب برای کاشت زعفران در مقیاس وسیع را دارا می باشد.

    دریانیوز، (1392)، در گزارش خود به نقل از رئیس اتحادیه پرورش دهندگان گل و گیاه استان مازندران  بیان داشته یکی از قابلیت های مهم و اساسی استان مازندران کشت و پرورش انواع گل و گیاه زینتی است و این استان در این زمینه به عنوان استان برتر کشور در زمینه پرورش انواع گل و گیاهان زینتی شهرت یافته است تولید سالانه ۱۷۰میلیون شاخه انواع گل در مازندران و جایگاه نخست مازندران از این حیث درکشور به عنوان مزیت بالای اقتصادی این استان فقط درحد تولیدات برای بازارهای داخلی باقی مانده است و مقدار بسیار کمی از آن (۶ میلیون شاخه گل) سالانه به خارج صادر می شود که در مقابل تولید ۱۷۰میلیون شاخه ای این میزان صادرات بسیار ناچیز است.

    امین پور (1392)، درگزارش خود بیان داشته با توجه به ارزش اقتصادی، ارزآوری مناسب و اشتغال زایی صنعت پرورش گل و گیاه، باید از این صنعت با جهت گیری صادراتی حمایت شود و امکان صادرات گسترده برای فعالان این عرصه فراهم شود.

    ابطالی (1392)، درپژوهشی تحت عنوان وضعیت پرورش گل و گیاه در استان مازندران بیان داشته که ارزش کلی کشت گل و گیاه در استان مازندران هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال است و دولت به منظور حمایت بیشتر از گلخانه داران مازندران در سال جاری ۱۰۰میلیارد ریال وام و تسهیلات بانکی اختصاص داده است. وی با مطلوب دانستن کشت انواع گل و گیاه در مازندران به دلیل آب و هوای مساعد اضافه می کند با اجرای طرح تبدیل گلخانه های درجه ۲ و ۳ در استان به درجه یک و مدرن علاوه بر افزایش کیفیت تولید، میزان صادرات گل و گیاه در استان افزایش خواهد یافت که در این زمینه اقدامات مقدماتی برای اجرای این طرح در حال انجام است.

    اسکندری (1392) درگزارش خود بیان داشته بهره‌گیری از توانمندی‌ها و مزیت‌های موجود، مستلزم استفاده از فناوری‌های نوین بوده و درصورت تحقق آن، میزان تولید گل و گیاهان زینتی استان افزایش قابل توجهی یافته و با توجه به فعالیت شماری از بهره برداران دربخش تولید گل وگیاه استان، ایجاد مرکز اطلاع‌رسانی جهت تبادل اطلاعات آنان الزامی می باشد.

    علیدوستی (1392) ، در گزارش خود بیان داشته شهرستان پاکدشت که به معدن گل و گیاه کشور شهرت دارد، لذت همراهی عشایر نجیب را نیز درک می کند تا در کنار 45 اثر تاریخی زیبا و دیدنی، شهرستان منحصر به فردی را رقم بزند وجود بیش از 50 اثر تاریخی و مکان گردشگری، باغات و گلخانه های پرورش گل و گیاه، روستای هدف گردشگری توچال و میراث معنوی عشایر پاکدشت، این شهرستان را دارای چشم اندازی خوب در عرصه گردشگری کرده است.

     عظیمی،(1390) ، در مقاله خود در نشریه پرورش گل و گیاه بیان داشته کشور ایران با برخورداری از اقلیم‎های متفاوت از نظر مجموعه گیاهی (فلور گیاهی) اعم از درختان و درختچه های باغی و زینتی وانواع گلها، یکی از کشورهای غنی جهان به شمار می رود وامکان کشت و پرورش گلها و گیاهان زینتی در هوای آزاد وشرایط حفاظت شده (گلخانه های شیشه ای و پلاستیکی) استعدادهای فراوانی برای ورود به بازار جهانی گل و گیاه رادارا می باشد.

     

    2-2 ادبیات تحقیق

    2-2-1 نظریه های توسعه  

              مطالعات پیرامون توسعه چنان وسیع است که گردآوری تمامی نظریات نه تنها امکان پذیر نیست بلکه حتی پژوهشگران را به هنگام انتخاب تقدم نظریه ها چه از لحاظ زمان ارائه و یا اهمیت نظریه و یا ترتیب موضوعی آن با سردرگمی بسیار مواجه می کند لذا در این جا به برخی از نظریات اشاره می شود.

      روستو

              تئوریهای خود را در سال 1960 باانتشار کتاب مراحل توسعه اقتصادی یک مانیفیست غیرکمونیستی اعلام داشت برداشت وی از تحول کشورهای جهان سوم موئد نگرش نظریه پردازان توسعه‎ای بود که گرایش به مکتب تحول و تکامل داشتند روستو معتقد است که تمامی جوامع بشری یا به عبارتی تمام کشورهای دنیا در روند توسعه مراحلی را طی می کنند که عبارتند از مرحله جامعه سنتی، مرحله مقدماتی، مرحله خیز، مرحله بلوغ و مرحله مصرف انبوه (دورفمان،1991، به نقل ازمطیعی لنگرودی،1383،ص 118).

      مایکل تودارو

              از نظر وی اگر قرار است که توسعه ملی در کشورهای جهان سوم واقعیت پذیرد باید تعادل بهتری بین توسعه روستایی و شهری ایجاد شود چون اکثر پروژه های دارای اولویت دهه های 1950 و 1960 بر نوسازی و توسعه بخش شهری متمرکز بود لذا در سالهای آینده باید تاکید بیشتری برگسترش امکانات اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی شود. تودارو سه شرط لازم برای موفقیت استراتژی توسعه روستایی و کشاورزی را اصلاحات ارضی سیاستهای حمایتی وهدفهای توسعه هماهنگ می داند (تودارو به نقل ازمطیعی لنگرودی،1383، ص 128).

      آرتور لوئیز

              از جمله افرادی است که با استفاده از دوگانگی اقتصادی یعنی وجود بخش مدرن و سنتی و وجود بخش عظیمی از عرضه نیروی کار در بخش سنتی نظریه خود را پایه گذاری می کند وی کشاورزی را اساس و محور توسعه می داند وی معتقد است فرایند توسعه تکنولوژیکی در بخش صادراتی ممالک توسعه نیافته صرفاً به سود کارگران کشورهای پیشرفته است. کشورهای توسعه نیافته ای که نسبت به جمعیت خود از منافع ناکافی کشاورزی برخوردار هستند، باید به صادرات کالاهای ساخته شده و واردات محصولات کشاورزی روی آورند (لوئیز  به نقل از مطیعی لنگرودی،1383، ص 98).

    Abstract

    Pakdasht County, which is extended from the south of the Alborz Mountains toward plains, due to Jajrood River as well as its fertile soil, is a proper and suitable environment to farmers, especially to floriculture and gardening. These factors, in associated with a favorable climate and relatively appropriate precipitation, has been caused floriculture and gardening, in recent years, being as a serious occupation, among people in this city. Central part of Pakdasht County have chosen, floriculture and gardening as a main job and nowadays it plays a significant role in internal and external flower market

    This research by using descriptive- analytical method and applying library and documentary studies along with field observations and questionnaire has tried to determine the impact of floriculture and gardening on development of villages in central part of Pakdasht County, as well as it has been tried to evaluate and identify available barriers and difficulties in floriculture and gardening. Statistical universe of this research has been all villages in central part of Pakdasht County, which are 35 villages. Sample universe is 6 villages in this part, where people are growing plants are growing.

    Therefore, the results are as follows:

    About 60 percent of respondents have been expressed their experience in the field of floriculture and gardening, less than 20 years. More than half of respondents believe that the conditions to floriculture and gardening have been improved in recent years; and believe the conditions to floriculture and gardening, quantitatively and qualitatively, in recent years, have been very high. More than 70 percent of respondents believe that activity and working in the field of producing flowers and plants, in general, floriculture and gardening, can be considered as an appropriate job opportunity in villages. And according to them, the fundamental problems in this field are lack of capital, poor market, high prices of fertilizers and pesticides, etc., and lack of governmental support

    More than 70 percent of respondents believe that floriculture and gardening play a significant role in job creation of households; and  are very effective in  rising standard of villagers’ life;  and concentration of  supplying  flowers and plants are important factor to attract  the amount of tourists in this area, so that attracting tourists can contribute to increase income in the villages, and also floriculture and gardening has been played a key role in rural household income and the village body.  Over 90 percent of respondents believe that floriculture and gardening has played a significant role in development of the central part. Therefore authorities should pay attention to this issue by providing necessary services in the field of floriculture and gardening and available institutions and providing low interest loans.

     

    Keywords: Role, Growing, Flowers and Plants, Development, Village, Central Part of Pakdasht County

  • فهرست:

    چکیده ......................................................................................................................................... 1

    مقدمه ........................................................................................................................................... 2

    فصل اول: کلیات تحقیق

    1-1 بیان مسئله. 5

    1-2 اهمیت و ضرورت تحقیق.. 5

    1-3 اهداف تحقیق.. 6

    1-4 سوالات تحقیق.. 6

    1-5 فرضیه های تحقیق.. 6

    1-6 موانع و محدودیت های تحقیق.. 7

    1-7  واژه ها و مفاهیم. 7

    فصل دوم:  مرور منابع، ادبیات و پیشینه تحقیق

    2-1 پیشینه تحقیق.. 9

    2-2 ادبیات تحقیق.. 12

    2-3 برنامه ریزی روستایی.. 16

    2-4 توسعه روستایی.. 16

    2-5 ضرورت برنامه ریزی توسعه روستایی.. 17

    2-6 مفهوم توسعه روستایی.. 20

    2-7 توسعه اقتصادی.. 21

    2-8 انواع سیستم های کشاورزی.. 31

    2-9 پرورش گُل و گیاه 33

    فصل سوم: روش اجرای تحقیق مواد و روش

    3-1 روش اجرای تحقیق.. 38

    3-1-1 روش تحقیق.. 39

    3-1-2  مراحل تحقیق.. 39

    3-1-2 -1 مرحله جمع آوری اطلاعات (اسنادی و میدانی) 39

    3-1-2-2 مرحله سازماندهی و طبقه بندی اطلاعات... 39

    3-1-2-3 مرحله تجزیه و تحلیل اطلاعات... 39

    3-2 جامعه آماری، حجم نمونه و متغیر تحقیق.. 40

    3-2-1 متغیرهای تحقیق.. 42

    3-3  روش شناسی تحقیق.. 42

    فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها و  یافته های تحقیق

    4-1 یافته های تحقیق.. 43

    4-1-1 محدوده مورد مطالعه. 44

    4-1-2 توپوگرافی.. 45

    4-1-3 اقلیم. 48

    4-1-4 پوشش گیاهی.. 49

    4-1-5 خاک.. 51

    4-1-6 منابع آب... 53

    4-1-7 کشاورزی و دامداری.. 53

    4-1-8 جمعیت و خانوار. 54

    4-1-9 نسبت جنسی.. 55

    4-1-10 وجه تسمیه. 56

    4-1-11 سواد. 56

    4-1-12 صنعت و معدن-بازرگانی.. 56

    4-1-13 مهاجرت... 57

    4-1-14 تحلیل وضع موجود پرورش گل و گیاه در محدوده مورد مطالعه. 58

    4-1-14-1  تعداد  و توزیع گلخانه های بخش مرکزی.. 58

    4-1-14-2 تعداد افراد شاغل در پرورش گل و گیاه 59

    4-1-14-3 میزان تولید گل و گیاه 61

    4-1-14-4 میزان فروش گل و گیاه 62

    4-1-14-5 میزان سود حاصل از فروش گل و گیاه 63

    4-1-14-6 میزان صادرات و واردات گل و گیاه 64

    4-1-14-7 تعداد گلخانه ها ی موجود در روستاهای نمونه. 65

    4-1-14-8  تعداد افراد شاغل پرورش دهنده گل و گیاه در روستاهای نمونه. 67

    4-1-14-9 میزان تولید گل و گیاه در روستاهای نمونه. 68

    4-1-14-10 میزان فروش گل و گیاه در روستاهای نمونه. 69

    4-1-14-11 میزان سود حاصل از فروش گل و گیاه درروستاهای نمونه. 70

    4-1-14-12 میزان صادرات و واردات گل و گیاه 71

    4-2 ارزیابی نقش پرورش گل و گیاه از دیدگاه پاسخ گویان. 72

    4-3 وضعیت گل و گیاه در مناطق روستایی.. 82

    4-4 پرورش گل و گیاه و توسعه اقتصادی روستاها 95

    فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات

    5-1 بحث و نتیجه گیری.. 120

    5-2 آزمون فرضیه ها 125

    5-3 پیشنهادات... 129

    منابع و مأخذ. 130

     

    منبع:

    ابطالی، یحیی،1392،  ارزش کشت گل و گیاه در استان مازندران ، منبع روزنامه خراسان ، کد خبر:9101

    ازکیا، مصطفی، 1374 ، جامعه شناسی توسعه و توسعه نیافتگی روستایی ایران

    ازکیا، مصطفی، 1384، توسعه روستایی با تاکید بر جامعه روستایی ، نشر نی

    ازکیا، مصطفی، و غفاری، غلامرضا ، 1383، توسعه روستایی با تاکید بر جامعه روستایی ایران،

    اس.اس. دیلون، جاسبرسینگ، 1388، جغرافیای کشاورزی ، ترجمه  سیاوش دهقانیان عوض کوچکی، علی کلاهی اهری ،

    آسایش حسین 1383، اصول و روش های برنامه ریزی ناحیه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    آسایش، حسین و استعلاجی، علیرضا،  1382، اصول و روشهای برنامه ریزی ناحیه ای (مدلها، روش و فنون)، انتشارات دانشگاه آزاد

    اسکندری، سعداله، 1392، بهره‌گیری از توانمندی‌ها ومزیت‌های موجودواستفاده از فناوری‌های نوین در تولید گل و گیاهان  زینتی ، منبع خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز    

    اسماعیل پور، علی منظم، 1389، نقش محصولات کشاورزی با تأکید بر زعفران در توسعه روستایی شهرستان کاشمر(دهستان بالاولایت) ( فصلنامه جغرافیایی سرزمین، علمی– پژوهشی، سال هفتم، شماره 26، تابستان 31).

    افراخته، حسن، 1387، مقدمه ای بر برنامه ریزی سکونتگاههای روستایی

    امین پور، رضا،1392، صنعت پرورش گل و گیاه و ارزش اقتصادی و اشتغال زایی آن ، منبع روزنامه خراسان، کد خبر:9101

    انتشارات دانشگاه فردوسی (مشهد)

    انتصاری ، محمد رضا  و همکاران ، 1386، کارایی مصرف آب در کشت گلخانه ای ، انتشارات کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران

    پاپلی یزدی ، محمد حسن و ابراهیمی، محمد امیر، 1381 ، نظریه های توسعه روستایی، انتشارات سمت.

    پاپلی یزدی ، محمد حسن و ابراهیمی، محمد امیر، 1386، نظریه های توسعه روستایی، انتشارات سمت.

    تودارو،مایکل، 1377 ؛توسعه اقتصادی درجهان سوم؛ ترجمه غلامعلی فرجادی؛ چاپ ششم، مؤسسه عالی پژوهش در برنامه ریزی.

    تولایی، سیمین و حاجی نوروزی، نرگس ،1385 ،تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از GIS و RS ، مطالعه موردی شهرستان پاکدشت ، نشریه علوم جغرافیایی، ج 5، ش 6 و 7 ،

    دریانیوز، 1392، در گزارش خود به نقل از رئیس اتحادیه پرورش دهندگان گل و گیاه استان مازندران 

    رضوانی، محمد رضا، 1383، مقدمه ای بربرنامه ریزی توسعه روستایی درایران ، چاپ دوم تهران : نشر قومس

    رضوانی، محمدرضا، 1383 ، مقدمه ای بر برنامه ریزی توسعه روستایی در ایران

    سعیدی، عباس، 1370، مبانی جغرافیایی روستایی، انتشارات سمت.

    شکری، حسن رضا، 1385 ،کشت گلخانه ای ، دنیای وب گردی

    شهبازی، اسماعیل، 1372، توسعه و ترویج روستایی ، انتشارات

    عظیمی ، علی اکبر، 1390،  امکان کشت و پرورش گلها و گیاهان زینتی در هوای آزاد وشرایط حفاظت شده (گلخانه های شیشه ای و پلاستیکی،  نشریه پرورش گل و گیاه

    عظیمی، علی اکبر، 1390،  امکان کشت و پرورش گلها و گیاهان زینتی در هوای آزاد وشرایط حفاظت شده ( گلخانه های شیشه ای و پلاستیکی،  نشریه پرورش گل و گیاه.

    قرهباغیان ،مرتضی، 1370 ،‌اقتصاد رشد و توسعه،جلداول،‌تهران:نشرنی.

    کافی، محمد و همکاران، 1379، آب و هوا وعملکرد گیاهان زراعی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، چاپ اول

    کامران، فریدون، 1374، توسعه و برنامه ریزی روستایی، انتشارات آوای نور.

    کلانتری،خلیل، 1377 ،«مفهوم و معیارهای توسعه اجتماعی»اطلاعات سیاسی- اقتصادی، شماره 132-131، مرداد و شهریور.

    مؤمنی، فرشاد،1374،کالبد شکافی یک برنامه توسعه،تهران:مؤسسه تحقیقات اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس،ص

    مرکز امار ایران، 1390، سالنامه اماری استان تهران

    مطیعی لنگرودی، حسن، 1382، برنامه ریزی روستایی با تاکید بر ایران. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

    مطیعی لنگرودی، سید حسن ، 1383 ، جغرافیای اقتصادی ایران (کشاورزی)، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، چاپ دوم

    مهدوی، مسعود، 1385، جغرافیای روستایی ایران، انتشارات دانشگاه پیام نور، چاپ ششم

    مولائی هشجین، نصرالله، 1380، الگوی بهینه برای برنامه ریزی توسعه خدمات روستایی در ایران مطالعه موردی جنوب اردبیل، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی (علمی- پژوهشی) سال هجدهم شماره

    مومنی،فرشاد،1382،جایگاه روستا در فرایند توسعه ملی از دیدگاه صاحب نظران ،موسسه توسعه روستایی در ایران نوری، شعله،1377، برنامه ریزی منطقه ای در گذشته، مجموعه اول سابقه برنامه ریزی منطقه ای در ایران،سازمان برنامه و بودجه

    یدقار، علی، 1378،کاربرد  GIS در برنامه ریزی مراکز روستایی(استان مرکزی)،رساله دکتری،دانشگاه تهران


موضوع پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, نمونه پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, جستجوی پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, فایل Word پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, دانلود پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, فایل PDF پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, تحقیق در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, مقاله در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, پروژه در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, پروپوزال در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, تز دکترا در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, پروژه درباره پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, گزارش سمینار در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت, رساله دکترا در مورد پایان نامه نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستا های بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

پایان­نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد (M.A) رشته: جغرافیا گرایش برنامه ریزی توریسم چکیده امروزه گردشگری و به ویژه گردشگری مبتنی بر طبیعت ( اکوتوریسم ) می تواند نقش به سزایی در توسعه اقتصادی و درآمدزایی جوامع انسانی داشته باشد که این امر با توجه به وابستگی های طبیعی و زیست بومی هر کشور متفاوت است . کشور ایران با توجه به موقعیت مداری و نصف النهاری در موقعیتی قرار گرفته است ...

پایان‏نامه‌ برای دریافت کارشناسی ارشد درجه (M. A) رشته: جغرافیا گرایش: برنامه ریزی توریسم گردشگری گل و گیاه یکی از شاخه های خاص گردشگری محسوب می شود و روز به روز تعداد این نوع از گردشگران در دنیای مدرنیته رو به افزایش می رود. گردشگری گل و گیاه را می توان، بازدید از مقصدهایی دانست که انگیزه اولیه سفر به آن مقصدها علاقه به دیدار از توانمندی های گل و گیاه، یک کشور یا منطقه است و می ...

فصل اول 1-1-مقدمه اقلیم[1]، سیستم[2] پیچیده­ای است که عمدتاً به دلیل افزایش گازهای گلخانه­ای درحال تغییر است. آب و هوای کره زمین در طول قرن بیستم به ویژه در دو دهه اخیر تعادل خود را از دست داده و تمایل به افزایش دما نشان داده­است(رحیمی­و همکاران، 1392). تغییر اقلیم از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران یک پدیده طبیعی[3] است که در توالی­های زمانی بلند مدت اتفاق افتاده و مجدداً نیز به ...

دانشکده علوم پایه ، گروه جغرافیای انسانی پایان نامه برای دریافت کارشناسی ارشد «M.A » گرایش : برنامه ریزی روستایی مقدمه بررسی بستر های فعالیت ، بخصوص کشاورزی و عوامل موثر در کیفیت و کمیت تولیدات آن که خود نقش موثری در توسعه فعالان دارد و از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است . احضاء عوامل و تعیین اولویت عوامل اثر گذار و مشخص نمودن نقش هر یک از ضرورت های یک مطالعه است . در فعالیت ...

پایان­نامه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی عمران و محیط زیست چکیده مشکل اساسی دراستفاده از بیوگاز دفنگاه وجود آلاینده هایی مثل سولفید هیدروژن است. سولفید هیدروژن گازی بیرنگ، سمی، اشتعالزا و دارای بوی نامطبوع است و به شدت سمی است و در هنگام سوختن بیوگاز تولید SO2 می کند. به علاوه سولفید هیدروژن دارای اثر خورندگی می باشد. ساخت دستگاههایی که در برابر خورندگی مقاوم باشند نیز هزینه ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد مدیریت مناطق خشک و بیابانی به نام خدا 1-1 مقدمه : کشور ایران بر روی کمربند خشک جغرافیایی جهان واقع گردیده،بطوریکه بخش قابل توجهی از مساحت کشور را کویرها و اراضی بیابانی در بر می‌گیرند. وجود محدودیت‌های اقلیمی و ادافیکی، ساختارهای اکولوژیکی را در این مناطق بسیار آسیب‌پذیر نموده بنحوی که هرگونه فشار ناشی از تحولات نامتعارف طبیعی و یا ...

پایان­نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته: جغرافیای طبیعی گرایش ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیطی چکیده: مطالعات اثرات توسعه شهری بر رودخانه­های زرجوب و گوهررود شهر رشت با هدف ارتقاء کیفیت زیست محیطی تغییر شرایط رودخانه­ها از وضعیت آلودگی و روند سل خیزی آنها به شرایط مطلوب و پایدار صورت گرفته است. رودخانه­های ذکر شده در شرایط موجود عملاً فاضلاب رو باز شهر می­باشند که ...

پایان­نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته : جغرافیا گرایش : برنامه ریزی توریسم در این پژوهش به بررسی جاذبه‌های اکوتوریستی در شهرستان رامیان استان گلستان و ارائه راهکارهایی برای توسعه‌ی اکوتوریسم در این شهرستان ‌پرداخته شده است. برای ارائه‌ی راهکارها از دو تکنیک سوات و تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید.ابتدا با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی به اولویت‌بندی نقاط اکوتوریستی ...

پایان نامه برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری گروه جغرافیا چکیده شهرها ، سیستم پیچید ه و پویایی هستند که درگذر زمان دستخوش تحولات کالبدی،اجتماعی،اقتصادی و ... گردیده اند. در راستای نیل به توسعه شهری دستیابی به رفاه اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی از حقوق مسلم هرفرد وجامعه است ؛بدین منظور کاهش فاصله میان آنچه هست و آنچه باید باشد از اهداف مهم برنامه ریزان ...

پایان نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته: مهندسی کشاورزی گرایش: زراعت چکیده زهکشی زیر زمینی اراضی شالیزاری با هدف خشک کردن زمین در زمان برداشت (بالابردن تحمل­پذیری خاک)، زهکشی میان­فصل و پایین آوردن سطح ایستابی پس از برداشت برنج (جهت کشت پاییزه و زمستانه) احداث می­گردد. به منظور بررسی اثر انواع زهکشی (سطحی و عمقی) و فواصل آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله به عنوان ...

ثبت سفارش