پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی

word 1 MB 32555 60
1392 کارشناسی ارشد مهندسی علوم دامی - دامپروری - دام و طیور
قیمت قبل:۶۲,۲۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۲۳,۱۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد(M.Sc)در رشته علوم دامی

      گرایش تغذیه دام

    چکیده

    این مطالعه به منظور مقایسه اثر سبوس برنج غنی‌سازی شده با پساب ماهی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و پاسخ ایمنی همورال 200 قطعه جوجه‌های گوشتی یک‌روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار‌های اول، دوم، سوم و چهارم دارای مقادیر پساب ماهی به‌ترتیب 5/2 ،5 ،5/7 و 10 درصد پساب ماهی و تیمار پنجم (شاهد) بدون پساب ماهی و هر پنج تیمار حاوی 10 درصد سبوس برنج بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین‌ها با روش دانکن انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که میانگین تعداد لاکتوباسیل و کلیفرم محتویات سکوم در 47 روزگی در بین تیمارها دارای اختلاف معنی‌داری نبود (05/0P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل در 35 روزگی اختلاف معنی‌دار نبود (05/0P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس واکسن گامبورو در دو دوره 21 و 42 روزگی دارای اختلاف معنی‌دار بود (01/0>P). نتایج نشان داد استفاده از سطح 10 درصد سبوس برنج غنی‌سازی شده با 10 درصد پساب ماهی باعث افزایش تعداد لاکتوباسیل‌های روده و متعاقباً افزایش سطح ایمنی طیور گردیده است.

    واژه­های کلیدی : سیستم ایمنی، سبوس برنج، جمعیّت میکروبی، جوجه‌ های گوشتی، پساب ماهی.

    1- مقدمه

    در دنیای امروز بدلیل افزایش جمعیت و کاهش منابع انسانی تأمین مواد غذایی یکی از علل برتری نظام‌های موفق نسبت به دیگر نظام هاست. در وضعیت کنونی ضرورت چاره اندیشی در خصوص افزایش تولید موادغذایی بیشتر نمایان می‌گردد. یکی از نیازهای ضروری تغذیه انسان تأمین پروتئین حیوانی است که گوشت طیور به عنوان یک منبع با ارزش پروتئینی، مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مواردی که مورد توجه متخصصان علم تغذیه و پرورش طیور قرار می‌گیرد پروتئین مورد نیاز جیره طیور و به طبع آن اسیدهای‌آمینه ضروری می‌باشد (شهیر وهمکاران،1383). تأمین مواد خوراکی و یا به عبارت دیگر تهیه جیره‌غذایی در سالن‌های مرغداری حدوداً 55 الی60 درصد هزینه‌های جاری تولید را به خود اختصاص می‌دهد (رحیمی، 1388). مصرف سرانه گوشت مرغ در سال 1384، 18 کیلوگرم بوده و در سال 1388 به 22 کیلوگرم رسید (آمارنامه کشاورزی، 1388).

           پروتئین حیوانی در تأمین نیازهای غذایی انسان نقش به‌سزائی دارد و در حال حاضر در کشور ما، کمبود و فقر پروتئین حیوانی وجود دارد. در ایران جهت تأمین پروتئین حیوانی در تغذیه انسان، از گوشت قرمز، شیر، گوشت سفید و تخم مرغ استفاده می‌شود. افزایش میزان تولید گوشت قرمز و شیر در کوتاه مدت با توجه به طولانی بودن روند تولید و محدودیت مراتع کشور، به آسانی امکانپذیر نیست. علاوه بر این امروزه افزایش مصرف پروتئین‌های گیاهی توسط مردم با شکست مواجه شده است. علت این امر مصرف انرژی بیشتر در حین فرآوری آنهاست که در ابتدا برای محصولات دامی مطرح بود. تولید ترکیبات سنتتیک مشابه گوشت نیز با مصرف انرژی زیادی همراه است و تولید محدود آنها از جنبه اقتصادی و همچنین از نظر پذیرش آنها توسط مصرف کنندگان نیز با مشکلاتی همراه بوده است. گوشت مرغ، ارزانترین نوع گوشت در اکثر کشورهاست که بدون شک، مهمترین دلیل موفقیت این صنعت در سراسر جهان است. این برتری در رقابت، اساساً به دلیل بهبود مستمر راندمان تولید و پذیرش ایده­ها و خلاقیتهای جدید توسط تولیدکنندگان و تشکیلات کشاورزی است (گلیان و سالار معینی، 1383).

     از راهکارهای توفیق در صنعت پرورش طیور، تغذیه مناسب است و تغذیه مناسب از جهات مختلف مورد توجه بوده، از جمله می­توان به ارتباط تغذیه با سرعت رشد و ارتقاء سیستم ایمنی اشاره نمود. در این راستا شرایط تغذیه­ای، اعمال ایمونولوژی و پاسخ به عوامل عفونی را در میزبان تحت تأثیر قرار می­دهد و برعکس، بیماری­های عفونی حاد یا مزمن نیز اثر زیانباری بر شرایط تغذیه­ای خواهد گذاشت. در مورد کنترل، پیشگیری مهم­تر از درمان است زیرا اولاً درمان در جایگاه­های بزرگ مشکل بوده و ثانیاً هزینه­های آن زیاد است. در حالیکه پیشگیری بیماری­ها آسان­تر و هزینه آن کمتر است. از این رو باید تدابیری اتخاذ نمود که به جای درمان، مسئله پیشگیری از بیماری­ها را مد­نظر قرار داد. برای پیشگیری از بروز بیماری­ها و بالا بردن مقاومت، روش­های متعددی وجود دارد از جمله واکسیناسیون، استفاده از آنتی بیوتیک­­ها و غیره که هر یک از این روش­ها علیرغم ارتقاء عملکرد سیستم ایمنی معایبی مانند ایجاد مقاومت میکروارگانیسم­ها نسبت به آنتی‌بیوتیک­ها دارند و مدت زمان مصرف آنتی بیوتیک­ها و فاصله آخرین مرحله استفاده از آنها تا زمانی که جوجه‌های گوشتی به کشتارگاه منتقل می­شوند، می­بایست مورد بررسی قرار گیرد و حتی در صورت رعایت همه موارد، احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از باقی ماندن این مواد در لاشه و در بدن افرادی که از این محصولات خصوصاً به مقدار زیاد در رژیم غذایی خود استفاده می­کنند، وجود دارد. در نتیجه نگرانی­های ناشی از اثرات نامطلوب مصرف زیاد آنتی‌بیوتیک‌ها در تغذیه طیور گوشتی روز به روز در حال گسترش است (جیل و همکاران، 1997).

     در دهه­های اخیر جهت بالا بردن بازده تولیدی دام و طیور از ترکیباتی به عنوان افزودنی­های غذایی و محرک رشد که در بهبود مورد استفاده قرار گرفتن مواد مغذی جیره و بهبود رشد استفاده شده­ که از جمله این ترکیبات، آنتی‌بیوتیک‌‌‌‌‌های محرک رشد بوده که به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند ولی با توجه به اثرات مضر استفاده از آنتی‌بیوتیک و محدود کردن استفاده از آنها، متخصصین تغذیه دام و طیور در پی جایگزینی برای این ترکیبات هستند (الین دیل[1]،2001). در ایران تا قبل از سال 1333شمسی پرورش مرغ فقط به صورت سنتی و خانگی انجام می شد و مصرف مرغ به شکل امروزی در بین عموم مردم معمول نبود و بیشتر برای پذیرایی از مهمان و یا معالجه بیماران مورد استفاده قرار می گرفت. در این سال با وارد کردن تعدادی جوجه نژادهای اصلاح شده و تخم مرغ جوجه کشی از خارج از کشور شالوده فعالیت مرغداری به شیوه جدید ریخته شد و به تدریج توسعه یافت. صنعت پرورش طیور در کشور ما ایران از شش فعالیت اصلی پرورش مرغ لاین، پرورش مرغ اجداد، پرورش مرغ مادر، تولید جوجه یکروزه، پرورش مرغ تخم گذار، پرورش مرغ گوشتی و یک پرورش نیمچه تشکیل شده است (مرکز آمار ایران.1388). از بین فعالیت های یاد شده اطلاع از چگونگی نحوه فعالیت های مرغداری های پرورش جوجه گوشتی بسیار حائز اهمیت است زیرا که محصول نهایی این دسته از مرغداری ها گوشت مرغ است که به عنوان ماده پروتئینی مهم و مغزی در تأمین بخشی از پروتئین حیوانی مورد نیاز جامعه سهم به سزایی دارد (مرکز آمار ایران1388). همانطور که گفته شد تولید گوشت مرغ در ایران به صورت صنعتی از اواسط دهه 1340شمسی عمومیت یافت.  بر اساس آمار وزارت جهادکشاورزی تولید گوشت مرغ در ایران از چهارصدوبیست تن در سال 1370شمسی به 1360هزار تن در سال 1385شمسی افزایش یافته است. سهم ایران از تولید جهانی گوشت در سال 2007 میلادی 70/1درصد است. سرانه مصرف گوشت مرغ در نقاط شهری 9/11 کیلوگرم در سال 1380شمسی به 41/17کیلوگرم در سال 1385شمسی افزایش یافت. بر اساس آمار ارائه شده توسط سازمان جهادکشاورزی مصرف سرانه مرغ در ایران در سال 1385شمسی 30/19کیلوگرم بود و مصرف سرانه گوشت مرغ در جهان نیز در سال 2006 میلادی در حدود 9/12کیلوگرم اعلام شد، بنابراین مصرف سرانه گوشت مرغ در ایران بیشتر از میانگین جهانی است (مرکز آمار ایران، 1388). هزینه تمام شده گوشت مرغ در کشورهای مختلف با توجه به تکنولوژی تولید، شرایط اقلیمی، هزینه دان و مدیریت تولید متفاوت است. در بین کشورهای عمده تولید کننده برزیل، چین و آمریکا به دلیل دسترسی ارزان به دان مرغ و برخورداری از تکنولوژی بالا، از هزینه پایین‌تر تولید و به تبع آن قیمت تمام شده پایین تری برخوردار هستند. بررسی اقلام هزینه تولید گوشت مرغ در ایران بیانگر آن است که هزینه خوراک دان بیشترین میزان هزینه های تولید (هفتاد درصد) و پس از آن هزینه خرید جوجه یکروزه (شانزده درصد) بیشترین هزینه را به خود اختصاص می‌دهد (مرکز آمار ایران 1388). بنابراین می‌توان با ایجاد تغییراتی در ترکیب جیره‌های مصرفی علاوه بر کاهش هزینه‌ها به افزایش بیلان تولید نیز اندیشید. در ضمن مقدار تولید گوشت مرغ در استان گیلان در سال 1389، 23.25 هزار تن اعلام شد (سازمان جهادکشاورزی استان گیلان، 1389). شایان ذکر است که تولید انواع گونه های شلتوک کشور حدود3 میلیون تن در سال برآورد شده است که35/25 درصد آن توسط برنجکاران گیلانی و 09/46 درصد توسط کشاورزان مازندرانی تولید شده است که این دو استان ساحلی جمعا 44/75 درصد از شلتوک کشور را تولید کرده اند (آمارنامه کشاورزی ، 1388_1387).  با توجه به اینکه در این دو استان ساحلی صید ماهی هم صورت می گیرد و میزان صید ماهی کیلکا از 7/16 هزار تن در سال 1387 به 5/25 هزار تن در سال 1388 رسیده، رشدی معادل 7/52 درصد داشته است و تولید مزارع گرم آبی و سرد آبی ماهی در سال 1388 به‌ترتیب با 4/100 و 6/73 هزار تن در سال نسبت به سال 87  به‌ترتیب رشدی معادل 5/14 و 6/17 درصد داشته اند.  وجود کارخانه های فرآوری ماهی مانند کارخانجات کنسرو سازی در سال 1388 ،134 واحد و تولید پودر و روغن ماهی در سال 1388،921 واحد می‌باشد (آمارنامه کشاورزی جلد دوم ،1388).

    بر طبق مطالعات انجام شده استفاده از سبوس داخلی برنج به میزان 50 گرم در کیلوگرم جیره طیور، سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی در جوجه‌های گوشتی تا سن 21 روزگی میگردد (دین[2] و همکاران، 1979). همچنین استفاده از سبوس داخلی برنج در جیره غذایی تا مقدار 40 درصد هیچ تغییری در ضریب تبدیل غذایی ایجاد نمی‌کند (وارن [3]و فارل[4]، 1990). هرچند میزان زیاد سبوس برنج می‌تواند عامل کاهش مصرف خوراک باشد ولی به نظر نمی‌رسد اثر یک خوراک مؤثرتر از عامل مواد مغذی باشد (کاریون[5] و لوپز [6]، 1989). جایگزینی سبوس برنج به جای بخشی از ذرت منجر به 30 درصد کاهش در افزایش وزن نهایی شده و بخار دادن یا اتوکلاو کردن سبوس داخلی برنج منجر به کاهش تفاوت و ارتقاء وزن جوجه های تغذیه شده با سبوس گردید (کراتزر[7] و همکاران، 1974). کوپایی ملک و همکاران(1389) گزارش کردند که آزمایش روی سطوح مختلف سبوس داخلی برنج نشان می‌دهد که سطح 10 درصد سبوس داخلی برنج از بین سطوح 10، 20، 30 و 40 درصد می‌تواند به دلیل دارا بودن بالاترین میزان وزن زنده، بهترین سطح جایگزین سبوس داخلی برنج برای بخشی از ذرت پیشنهاد گردد و با توجه به عدم وجود اختلاف معنی‌دار بین هزینه خوراک تیمارها سبوس 10 درصد می‌تواند از لحاظ اقتصادی در کاهش  هزینه تمام شده خوراک مؤثر باشد. سبوس برنج  یک فرآورده فرعی صنعت آردسازی برنج است و از نظر تیامین فقیر است. این ماده خوراکی می‌تواند در یک جیره  متعادل  تا حد 20 درصد به کار رود (شیوازاد و صیداوی، 1389).

     

     

    Abstract   

     

    This study compared the effects of rice bran enriched with fish effluent on the microbial population of the gastrointestinal tract and the response of immune system of the broilers, this comparison was performed on the one-day two hundred chicks in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replications of 10 birds in per repetition.

    Testable treatments that included first, second, third and fourth treatments contained respectively, 2.5, 5, 7.5, 10% of fish effluent and fifth control was without effluent fish and all treatments containing 10% rice bran.

    Data analysis was done by using SAS software and comparison of averages using Duncan methods. The results revealed that the average number of lactobacilli and coliform in the caecum (cecal) contents at 47 days was not significantly different between treatments (0.05 P).

    The average of antibody titer against Newcastle disease virus at day 35 was not significant (0.05 P). The average of antibody titer against IBD virus vaccine in two periods of 21 and 42 days were significantly different (P <0.01). Results showed that 10 percent of the rice bran enriched with 10% fish effluent increases the number of intestinal lactobacilli and subsequently increase the level of safety of poultry.

     

    Keywords:                                                                                                                                  

    Immune system, rice bran, microbial population, broilers, fish efflue

  • فهرست:

    فصل اول (مقدمه و کلیات).............................................................................................................................................. 1

    1-1- مقدمه....................................................................................................................................................................... 2

    فصل دوم (بررسی منابع).................................................................................................................................................... 6

    2-1- فرآیند تولید پودر ماهی........................................................................................................................................ 7

    2-1-1- روش عمل آوری خشک................................................................................................................................ 7

    2-1-2- روش عمل‌آوری مرطوب................................................................................................................................ 7

    2-2- پساب ماهی یا مواد قابل حل ماهی................................................................................................................ 9

    2-2-1- ارزش غذایی مواد قابل حل ماهی......................................................................................................... 10

    2-3- میکروارگانیسمها و دستگاه گوارش.......................................................................................................... 12

    2-3-1- جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و عوامل مؤثر بر آن............................................................... 13

    الف- جیره غذایی..................................................................................................................................................... 13

    ب- سن......................................................................................................................................................................... 14

    ج- محیط پرورش...................................................................................................................................................... 15

    2-3-2- تنوع فلور میکروبی در قطعات مختلف دستگاه گوارش............................................................ 15

    2-3-3- جمعیت میکروبی طبیعی دستگاه گوارش طیور......................................................................... 16

    2-3-3-1-کلی ‌فرم‌ها (Coliforms)................................................................................................................. 17

    2-3-3-2- اشریشیاکلی (Escherichia coli)............................................................................................. 17

    2-3-3-3- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus)........................................... 18

    2-4- ایمنی و فرآیندهای تحریک سیستم ایمنی در بدن................................................................................... 18

    2-5- فرآیند تعدیل ایمنی........................................................................................................................................... 19

    2-6- کارکردهای دفاعی دستگاه گوارش............................................................................................................... 20

    فصل سوم (مواد و روشها).............................................................................................................................................. 23

    3-1- مکان و زمان پژوهش........................................................................................................................................... 24

    3-2- مراحل آماده سازی سالن پرورش..................................................................................................................... 24

    3-2-1- شستشوی سالن...................................................................................................................................... 24

    3-2-2- شعله دادن و آهک پاشی....................................................................................................................... 25

    3-2-3- نحوه ساخت واحد های آزمایشی برای این طرح آزمایشی.......................................................... 25

    3-2-4- بستر سالن.................................................................................................................................................. 25

    3-3- مدیریت پرورش...................................................................................................................................................... 26

    3-3-1- تهیه جوجه................................................................................................................................................. 26

    3-3-2- تیمارهای آزمایشی.................................................................................................................................... 26

    3-3-3- ورود جوجه‌ها به سالن............................................................................................................................. 26

    3-3-4- دمای سالن پرورش..................................................................................................................................... 27

    3-4- واکسیناسیون...................................................................................................................................................... 28

    3-5- جیره‌های مورد استفاده در آزمایش................................................................................................................. 28

    3-6- نحوه عمل آوری پساب ماهی........................................................................................................................... 35

    3-6-1- تهیه نمونه‌های سبوس برنج و پساب ماهی....................................................................................... 35

    3-6-2- تهیه نمونه‌های سبوس برنج غنی‌شده با پساب ماهی.................................................................. 35

    3-7- صفات مورد بررسی............................................................................................................................................. 36

    3-7-1- میکروفلورای روده....................................................................................................................................... 36

    3-7-1-1- وسایل مورد نیاز جهت نمونه گیری و کشت در آزمایشگاه............................................... 36

    3-7-1-2- آماده سازی محیط های کشت................................................................................................... 36

    3-7-1-3- رقیق سازی و کشت........................................................................................................................ 37

    3-7-1-4- شمارش باکتری............................................................................................................................... 37

    3-7-2- نمونه برداری.................................................................................................................................................. 38

    3-7-2-1- تعیین عیار آنتی بادی گامبورو.................................................................................................... 38

    3-7-2-2- روش انجام تست الایزا..................................................................................................................... 38

    3-7-2-3- تعیین عیار آنتی بادی نیوکاسل به روش HI.......................................................................... 40

    3-7-2-3-1- روش انجام تست HI................................................................................................................ 40

    3-7-2-3-2- تزریقSRBC  (Sheep Red Blood Cells)......................................................................... 40

    3-8- روش تجزیه تحلیل اطلاعات................................................................................................................................ 41

    فصل چهارم (نتایج).......................................................................................................................................................... 42

    4-1- شمارش میکروبی............................................................................................................................................... 43

    4-1-1- شمارش باکتری‌های دستگاه گوارش................................................................................................. 43

    4-2- صفات ایمنی........................................................................................................................................................ 44

    4-2-1- تیتر نیوکاسل............................................................................................................................................. 44

    4-2-2- تیتر گامبورو................................................................................................................................................ 44

    4-2-3- تیتر آنتیSRBC  تام و ایمونوگلوبولینهای M و G........................................................................ 45

    فصل پنجم ( بحث)........................................................................................................................................................... 48

    5-1- شمارش میکروبی............................................................................................................................................... 49

    5-2- بررسی صفات ایمنی......................................................................................................................................... 50

    5-2-1- تیتر واکسن نیوکاسل و گامبورو........................................................................................................ 50

    5-2-2- تیتر آنتی SRBC تام و ایمونوگلوبولین های M وG در روزهای 28و 42 روزگی....................... 51

    5-3- نتیجه گیری.......................................................................................................................................................... 53

    پیشنهادات....................................................................................................................................................................... 54

    فهرست منابع................................................................................................................................................................ 55

    پیوست‌ها.............................................................................................................................................................................. 63

    چکیده انگلیسی............................................................................................................................................................... 70

     

     

    منبع:

     

    ادمز، ام .آر.، ام ا . موس.2002. میکروبیولوژی مواد غذایی.دانشگاه فردوسی مشهد(ترجمه).

    اسمعیل پور روشن، مجتبی .1392. تأثیر مواد مغذی در تقویت سیستم ایمنی طیور. مؤسسه کشاورزان سبز جوان.

    افشار مازندران، ن. و رجب. ا. 1381(چاپ دوم). پروبیوتیک ها و کاربرد آنها در تغذیه دام و طیور، انتشارات نوربخش(ترجمه).

    اکبری، م. ر.، ح. کرمانشاهی، غ. کلیدری. 1383. بررسی اثر افزودن اسید استیک در آب آشامیدنی بر عملکرد، شاخص­های رشد و جمعیت میکروبی ایلئوم جوجه­های گوشتی. علوم وفنون کشاورزی و منابع طبیعی. سال هشتم، شماره سوم، صفحه: 139-147.

    ایروانی، حسین و همکاران. 1389. بررسی زمان طول مصرف روغن ماهی بر غلظت کلسترول و تری گلیسیرید خون و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. دوره 5، شماره 1، پیاپی 17، بهار 90. صفحات: 1093- 1101

    بیگی بندر آبادی ، مرتضی. 1375.«استفاده از سبوس گندم غنی شده با پساب ماهی در تغذیه جوجه های گوشتی». دانشگاه تهران. دانشکده کشاورزی .کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد .ثبت 14598 .

    پردلی، ح.ر؛  صفری، ر؛ و حسینی ، س.ح. 1388.‹‹استفاده از دو گونه باکتری لاکتیک به منظور تولید پروتئین تک یاخته از آب  ماهی تغلیظ شده کارخانجات پودر ماهی کیلکا ››.(دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان).

    ترکی، مهران. 1380. اثرات اسیدهای چرب غیراشباع 3-n و 6-n جیره غذایی بر عملکرد و پاسخ ایمنی همورال جوجه‌های گوشتی. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 34، شماره 1، سال 1382. صفحات: 115-125.

    رحیمی کلامرودی، ح. 1388. گیاه شناسی، کشت ی دیپلوئید و تتراپلوئید بابونه و بررسی ترکیب اسانس و مقایسه با نمونه‌های موجود در ایران. پایان‌نامه دکترای داروسازی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه اصفهان.

    شهیر،م ح ،شریعتمداری،ف ،میرهادی،س ا ،1383 ،تعیین نیاز لیزین مرغان تخم گذار در مرحله اوج تولید، مجله پژوهش و سازندگی ،شماره 62 ،ص 87-82.

    شیوازاد، م ؛ صیداوی ، ع.ر.(1389).‹‹اصول تغذیه دام و دینامیک مواد مغذی ››.جلد دوم. چاپ اول.صفحه 627.

    صوفی سیاوش،رشید؛ جانمحمدی، حسین. ( 1388). «تغذیه دام». چاپ اول.ویراست ششم. انتشارات عمیدی تبریز. (ترجمه)

    عبدالهی، ر. 1379. بررسی سطوح مختلف زیست یار بر عملکرد جوجه­های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.

    کلانتر، مجید. 1390 . گیاهان داروئی و فرآورده های گیاهی : کاربردهای تغذیه ای و درمانی در دام و طیور انتشارات آبنگاه

    کوپایی ملک، م؛ رضوی ،س.ح، کلاکی جویباری ، م ؛ ایرانی ،م ؛ قره ویسی، ش. (1389).‹‹بررسی اثر سطوح مختلف سبوس داخلی برنج بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی››. دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر (ارائه شده در پنجمین همایش ملی  ایده های نو در کشاورزی (دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان).

    گلیان، الف.، و م. سالارمعینی. 1378. تغذیه طیور. واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر.

    نیکخواه، علی؛کاظمی شیرازی، رضا. (1374). «روش عملی تغذیه مرغ»چاپ چهارم. انتشارات دانشگاه تهران.شماره 1648.

     

    Abd Saham, Ali. 2009. Effect of fish oil on humoral immunity of broiler Chicks. Department of Pathology and Poultry Diseases, College of Veterinary Medicine, University of Basrah, Iraq. Vol.8, No.2, 2009.

    Apajalahati, J.H., H. Kettunen, A. Kettunen, W.E. Holben, P.H. Nurminen, N. Rautonen, and M. Mutanen. 2002. Culture-independent microbial community analysis reveals. That inulin in the diet primarily affectes previously unknown Bacteria in the mouse cecum. Applied and Environmental Microbiology, 68:4986-4995.

    Barnes, E.M., G.C. Mead, D.A. Barnum, and E.G. Harry. 1972. The intestinal flora of the chicken in the period 2 to 6 weeks of age with particular reference to the anarobic bacteria. British Poultry Science, 13:311-326.

    Barnes, E.M., G.C. Mead, D.A. Barnum, and E.G. Harry. 1972. The intestinal flora of the chicken in the period 2 to 6 weeks of age with particular reference to the anarobic bacteria. British Poultry Science, 13:311-326.

    Carrion J.G and J.Lopez.1989. ″Whole rice bran as a substitute for maize in feeding of broiler chickens″.RevistaSocidade, Brazileria, Zootecniam, 4: 327- 333.

    Crespo, N. and Garcia, E Esteve; Poultry Science 2001, 80: 71-78.

    Crespo, N. and Garcia, E Esteve; Poultry Science 2003, 82,1134–1139.

    Cuppett, S.L.(1972) ″the metabolism  energy and digestibility of menhaden fish meal , fish solubles and fish oils ″.Journal of  poultry science.51: 2079-2083.

    Dhawale, A. 2005. Better egg shell quality with a gut acidifier. Poultry International Journal. April: 18-20.

    Denayrolles,M.Arturo-Schaan,B. massias,K.bebin,Am.elie,M.panheleux – lebastard and Mc.Urdaci.2007. Effect of diets with different fibrous contents on broiler gut microflora and short chain fatty acid production.16 th. European Symposium on poultry nutrition.

    Dibner, J.J. 2008. Gut management, microbiota and enteric disease. http//:www.The poultrysite.com.

    Dibner, J.J. 2008. Gut management, microbiota and enteric disease. http//:www.The poultrysite.com.

    Din M.G, M.L.Sund, H.R.Bird.1979. ″Effect of feeding plant by-product on growth and egg production″. Poultry Science .58:1247-1283.

    Djouzi, Z. and C. Andrieux.1997. Compared effects of three Oligosaccharides on metabolism of intestinal microflora in rate inculated with a human faecal flora. British Journal of Nutriton, 78:313-324.

    Dobrzański Z, Jamroz D, Bykowski P, Trziszka T .2002. Effect of fish oil on broiler performance and meat quality. Electronic J Polish Agric Universities 1: 43–51.

    Edelman, S., S. Leskela, E. Ron, J. Apajalahti and T.K. Korhonen. 2003. In vitro adhesion of an avian pathogenic Escherichia Coli O78 strain to surface of the chicken intestinal tract and to ilealmucusa. Veterinary of Microbiology, 91:41-56.

    Ellin Doyle, M. 2001. Alternatives to antibiotic use for growth promotion in animal husbandry. Food Research Institute, University of Wisconsin–Madison.

    Eving , Ray(1951)″Poultry nutrition″.4th edi.American book-knicker booker press, New York, USA.

    Farhoomand P, Chekani-Azar S. 2009. Effects of graded levels of dietary fish oil on the yield and fatty acid composition of breast meat in broiler chickens. J Appl Poult Res 18: 508–513.

    Feng, P., S. Weagant and M. Grant. 2002. Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria. Bacteriological Analytical Manual (8th ed.). FDA/Center for Food Safety & Applied Nutrition.

    Fotadar, U., P. Zaveloff and L. Terracio. 2005. Growth of Escherichia coli at elevated temperatures. Journal of Basic Microbiology, 45(5):403–404.

    Freidman, A.C.1997. Effect of dietary fat acids on humoral Immune response of turkeys.Poult. Scie.38. (abstract).

    Fritsche KL, Cassity NA, Huang SC. 1992: Dietary (n-3) fatty acid and vitamin E interactions in rats: effects on vitamin E status, immune cell prostaglandin E production and primary antibody response. J Nutr. 122: 1009–1018.

    Fuller, R. 2001. The chicken gut microflora and probiotic supplements. Journal of Poultry Science. 38: 189-196.

    Fuller, R. 1984. Microbiota activity in the alimentary tract of birds. Proceeding of the Nutrition Society, 43:55-61.

    Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.

    Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.

    Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.

    Ghazalah, A.A., A.M. Atta, K. Elkoub, M.E.L. Moustafa and F.H. Shata. 2011. Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, nutrients digestibility and health of broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 10(3):176-184.

    Gill, M. J., Simjee, S., Al-Hattawi, K., Robertson, B. D., Easmon, C. S. F. and Ison, C. A. 1997. Gonococcal resistance to β-lactams and tetracyclines involves mutation in loop 3 of the porin encoded at the penBlocus. Antimicrobrobial Agents and Chemotherapy42, 2799–803.

    Harrison, G.F & Marie E.Coates (1972) ″Interralationship between the growth promoting effect of fish soluble and the gut flora of  the chick ″.British journal of nutrition .28:213-221.

    Havenstein, G.B., P.R. Ferket and M.A. Qureshi. 2003. Carcass composition and yield of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82(10):1509–1518.

    Hinton, C.F. & R.H. Harms (1973) ″ Evidence for sulfat as the major portion of the unidentified growth factor in fish solubles ″.Jornal of Poultry science. 52:19-23

    Hosseini-Mansoub, Navid and Bahrami Yadollah. 2011. Influence of dietary fish oil supplementation on humoral immune response and some selected biochemical parameters of broiler chickens. J Agrobiol 28(1): 67–77.

    Hulan HW, Ackman RG, Ratnayake WMN, Proudfoot FG .1988. Omega-3 fatty acid levels and performance of broilers chickens fed redfish meal or redfish oil. Can J Anim Sci 68: 533–547.

    Kimura, N., F. Mimura, S. Nishida, A. Kobayashi and T. Mitsuoka. 1976. Studies on the relationship between intestinal flora and cecalcoccidiosis in chicken. Poultry Science, 55:1375-1383.

    Knarreborg, A., M.A. Simon, R.M. Engberg, B.B. Jensen and G.W. Tannock. 2002. Effect of dietary fat source and subtherapeutic levels of antibiotic on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Applied and Environmental Microbiology, 68:5918-5924.

    Korver, D.R. and Klasing, K.C. 1997. Alterations in specific and inflammatory immune responses in chicks fed fish oil. J. Nutr. 127: 2039-2046.

    Kubitschek, H.E. 1990. Cell volume increase in Escherichia coli after shifts to richer media. Journal of Bacteriology, 172(1):94–101.

    Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Frehner M., Losa R. and Beynen A.C. 2003. Effects of dietry essential oil components on growth performance digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450-457.

    Ljungh, A. and T. Wadström. 2006. Lactic acid bacteria as probiotics. Current Issues Intestinal Microbiology, 7(2):73–89.

    López-Ferrer S, Baucells MD, Barroeta AC, Grashorn MA. 1999. N-3 enrichment of chicken meat using fish oil: Alternative substitution with rapeseed and linseed oils. Poult Sci 78: 356–365

    Marshall, L.H. 1994.The essential omega-6 and omega-3 fatty acids In food. J.Lip.Resea.20:40 – 45. 

    Maynard, Leonard A. (1979) ″Animal nutrition″7th edi. McGrow- Hill book company.

    Mead, G.C. and B.W. Adames. 1975. Some observetions on the cecalmicrofloraof the chick during the first two weeks of life. British Poultry science, 16: 169-176.

    Mead, G.C. (2000). Prospects for competitive exclusion treatment to control salmonellas and other foodborne pathogens in poultry. Veterinary Journal 159: 11-123.

    Miller, David (1972) ″ A study of the  methodology of assaying  unidentified factor in fish meal and fish solubles″ .Journal of  Poultry science. 51:1288-1291.

    Newman RE, Downing JA, Bryden WL, Fleck E, Buttemer WA, Storlien LH (1998): Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). Proc Nutr Soc Aust 22: 54.

    Pirgozlier. V., T.C. Murphy., B. Owens, J. George, M. MC Cann. 2008. Fumaric and Sorbic acidas additives in broiler feed. Research in Veterinary Science. 84: 387-394.

    Reid, G., J. Howard and B.S. Gan. 2001. Can bacterial interference prevent infection? Trends Microbiol, 9(9):424–8.

    Richards, J.D., J. Gong and C.F.M. Delang. 2005. The gustrointestinalmicrobiota and its role in monogastric nutrition and health with emphasis on pigs: Current understanding, possible modulations, and new technologies for ecological studies. Canadian Journal of Animal Science, 85:421-435.

    Salanitro, J.D., I.G. Blake and P.A. Muirhead. 1974. Studies on the cecalmicroflora of commercial broiler chickens. Journal of Applied of Bacteriology, 28:439-447.

    Salanitro, J.D., I.G. Blake and P.A. Muirhead. 1974. Studies on the cecalmicroflora of commercial broiler chickens. Journal of Applied of Bacteriology, 28:439-447.

    Saleh, H., Rahimi, S. and Karimi, M.A. 2009. The effect of diet that contained fish oil on performance, serum parameters ,the immune system and the fatty acid composion of meat in broilers. Int. J. Vet. Res .3 (2): 69-75.

    Samilk, K.P., H. Gobinda, K.M. Manas and S. Gautam. 2007. Effect of organic acids salt on the performance and gut health of broiler chicken. Journal of Pouttry Science, 44:389-395.

    Schreiner M, Hulan HW, Razzazi-Fazeli E, Bohm J, Moreira R. 2005. Effect of different source of dietary omega-3 fatty acid on general performance and fatty acid profiles of thigh, breast, liver and portal blood of broilers. J Sci Food Agri 85: 216–226.

    Shapiro, S.K. and W.B. Sarles. 1949. Microorganisms in the intestinal tract of normal chickens.The Journal of Bacteriology, 58:531-544.

    Suzuki, K., Y. Kodam and T. misuoka. 1989. Stress and intestinal flora. Bifidobacteria and Microflora, 8:23-38.

    Thomke, S. and K. Elwinger. 1998. Growth promotants in feeding pigs and poultry mode of action of antibiotic growth promotants. Annalas de Zootechnie, 47:153-167.

    Thompson, J.L. and M. Hinton. 1997. Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens on salmonellas in the crop. British Poultry Science, 38:159-165.

    Torki, M., Golian, A., Arshami, J. and Tavakkoli, J. 2000. Effect of dietary fat source and fatty acid composition on immune responses of male growing broiler chicks. PSA Annual Meeting.

    Torok,v.a. , k. Ophel-Keller and R.J. Hughes.2006. Relationship between microbial species and energy metabolism in broiler chickens. Aust. Poult. Sci. Symp. 18

    Verstegen, M.W.A., Y. Lan, S. Tamminga and B.A. Wiliams. 2005. The role of the commensal gutmicrobial community in broiler chickens. World's Poultry Science Journal, 61:95-104.

    Vogt RL. and L. Dippold. 2005. Escherichia coli O157:H7 outbreak associated with consumption of ground beef. 2002. Public Health Rep, 120(2):174–8.

    Wang, Y.W., Field, C.J. and Sim, J.S. 2000. Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset propotion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration, and immune tissue development in chiks. Poult. Sci. 79: 1741-1748.

    Weilen, P.W.J.J.V.D., S. Biesterveld, S. Notermans, H. Hofstra, B.A.P. Vrlings and F.V. Knapen. 2000. Role of volatile fatty acids in development of the cecalmicroflorabroiler chickens during growth. Applied and Environmental Microbiology, 66:2536-2540.

    Zhaxybayeva, O. and W.F Doolittle. 2011. Lateral gene transfer. Current Biology, 21(7):242–246.


موضوع پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, نمونه پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, جستجوی پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, فایل Word پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, دانلود پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, فایل PDF پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, تحقیق در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, مقاله در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, پروژه در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, پروپوزال در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, تز دکترا در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, پروژه درباره پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, گزارش سمینار در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی, رساله دکترا در مورد پایان نامه اثر استفاده از سبوس برنج غنی‌ سازی شده با پساب ماهی بر روی جمعیت میکروبی و سیستم ایمنی در جوجه‌ های گوشتی

پایان نامه دوره کارشناسی ارشد علوم دامی گرایش تغذیه دام و طیور چکیده این آزمایش با هدف بررسی اثرات مکمل­سازی سیر ویا پیاز تازه بر عملکرد، سیستم ایمنی و پروفایل چربی خون در جوجه­های گوشتی طراحی و اجرا گردید. برای این منظور از 432 قطعه جوجۀ یک روزه نر راس 308 به نه گروه با چهار تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار تقسیم گردید. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل 3×3 به­طور کاملاً تصادفی مورد ...

پایان نامه جهت دریافت مدرک کارشناسی ارشد (MSc) در رشته علوم دامی- گرایش تغذیه دام چکیده به‌منظور بررسی اثر پودر رزماری و ویتامین E بر عملکرد، فراسنجه‌ های خونی، سیستم ایمنی، وکمیّت و کیفیت لاشه جوجه‌ های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل انجام شد. برای این منظور 270 جوجه یک روزه نر، سویه راس 308 در نه تیمار قرار گرفتند: تیمار اول: بدون پودر رزماری و ویتامین E، تیمار دوم: بدون ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته تغذیه دام چکیده هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر سطوح مختلف بذر سیاه‌دانه بر عملکرد رشد، برخی از فاکتورهای خونی و پاسخ ایمنی در بلدرچین بود. بدین منظور 240 قطعه بلدرچین یک روزه در 4 تیمار و 4 تکرار و 15قطعه بلدرچین در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی توزیع شدند. گروه­های آزمایشی شامل تیمار شاهد(جیره پایه+0% سیاه‌دانه)، تیمار ...

پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی چکیده زمینه: افزودن اسید های خوراکی به مواد غذایی علاوه بر اثرات مهاری بر میکروارگانیسم­ها، موجب ایجاد طعم و رنگ مناسب در آن­ها می­گردد. هدف: مطالعه حاضر به منظور تاثیر اسیدهای آلی بر برخی شاخص‌های میکروبی و شیمیایی وارگانولپتیکی گوشت مرغ و افزایش عمر ماندگاری آن انجام شد. مواد و روش­ها: این مطالعه به‌صورت ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته علوم و صنایع غذایی گرایش میکروبیولوژی مواد غذایی چکیده از آنجایی که وقوع یک مسمومیت غذایی در بیمارستان می تواند زندگی بیماران و دیگر افرادی را که به نحوی از غذای بیمارستان استفاده می کنند و گاه دچار ضعف سیستم ایمنی هم می باشند به خطر اندازد، رعایت بهداشت مواد غذایی در بیمارستان بسیار مهم می باشد هر فردی که مواد غذایی را تهیه و ...

پایاننامه جهت دریافت مدرک کارشناسی ارشد (M.Sc.) رشته علوم دامی گرایش تغذیه دام چکیده موضوع پرورش طیور برای تأمین بخشی از نیازهای تغذیهای جامعه، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده و جامعه کنونی به درستی این جایگاه را مناسب تشخیص داده و هر روز رو به گسترش است. لذا تلاش هر چه بیشتر در بهبود کمیت و به ویژه درکیفیت این محصول استراتژیک از اهمیت خاصی برخوردار است. این آزمایش به ...

پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی چکیده زمینه: گیاه جاشیر در مناطق سردسیر و کوهستانی استان فارس( سپیدان و ..) می روید و در بهار چیده می شود و از آن در تهیه ماست جاشیر (غذای سنتی) استفاده می کنند. کربوهیدرا ت های غیر قابل هضم (فیبر) موجود در برگ های این گیاه ممکن است بتواند به عنوان پری بیوتیک در ماست پروبیوتیک ایفای نقش نماید. هدف: بررسی اثر ...

پایان نامه جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد مراقبت های ویژه نوزادان چکیده عنوان: بررسی ارتباط بین آگاهی و عملکرد پرستاران شاغل در بخش های نوزادان در زمینه رگ­ گیری در بیمارستان­های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1392 مقدمه: رگ ­گیری مهمترین پروسیجردرمانی در بین بیماران بستری است و به دلیل ماهیت تهاجمی ، این پروسیجر با عوارض فراوان و شایعی همراه است. هدف از مطالعه حاضر ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی، علوم و صنایع غذایی گرایش: میکروبیولوژی مواد غذایی چکیده آفلاتوکسین M1(AFM1) یکی از مایکوتوکسین‌ های مهمی است که در شیر و محصولات لبنی یافت می‌گردد و محصول متابولیک آفلاتوکسین B1 می‌باشد. امروزه این امکان فراهم شده است که مایکوتوکسین موجود در غذا یا خوراک دام را از طریق بکارگیری روش‌های فیزیکی، شیمیائی یا عوامل ...

پایان نامه جهت دریافت درجه فوق لیسانس مهندسی منابع طبیعی - تکثیر و پرورش آبزیان چکیده : هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان و اثرات جایگزینی منابع گیاهی در جیره ماهیان قزل آلای رنگین کمان می باشد. به همین منظور ترکیبی از منابع پروتئین گیاهی با منبع اصلی گلوتن گندم به همراه گلوتن ذرّت و کنجاله سویا در 2 سطح 50 و 100 % و منابع روغن گیاهی ترکیبی از روغنهای کلزا(40%)، بزرک(30%) و ...

ثبت سفارش