پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان

word 2 MB 30725 138
1394 کارشناسی ارشد مدیریت
قیمت قبل:۶۲,۶۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۲۳,۴۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد

    رشته: مدیریت بازرگانی      گرایش: بازرگانی بین الملل\

    چکیده

    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند، رضایت مشتریان و وفاداری به برند می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و به لحاظ هدف کاربردی است. ازنظر جمع آوری داده ها نیز میدانی تلقی می شود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه می باشد که شامل 21 سوال برای سنجش کل متغیرهای تحقیق است. برای سنجش متغیرها نیز از طیف 5 تایی لیکرت استفاده می شود. روایی پرسشنامه توسط نظر اساتید و کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. جامعه آماری تحقیق حاضر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رشت می­باشند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 420 نفر به عنوان نمونه نهایی تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور آزمون فرضیات از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش ویژه برند رابطه معناداری به میزان 0.18 با رضایت مشتریان دارد. همچنین رضایت مشتری نیز به میزان 0.88 با وفاداری مشتریان رابطه دارد. از میان ابعاد ارزش ویژه برند نیز رضایت درونی ایده آل بیشترین رابطه را با رضایت مشتری دارد.

     

    واژگان کلیدی: ارزش ویژه برند، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، رستوران، فست فود

    مقدمه

    امروزه حفظ و تقویت وفاداری مشتری نسبت به محصولات یا خدمات شرکتها، مهمترین نقطه تمرکز فعالیتهای بازاریابی می باشد. وفاداری مشتریان می تواند هزینه های بازاریابی شرکتها را کاهش دهد، موجب جذب مشتریان بیشتر شود و اثربخشی یک کسب و کار را افزایش دهد. به علاوه مشتریان وفادار از طریق تبلیغات دهان به دهان یک محصول موجب می شوند تا شرکت با استراتژیهای رقبا مقابله کند و نتایج بهتری را به دست آورد .

    وفاداری به برند موجب می شود تا مشتریان، یک برند را در مقایسه با سایر برندهای رقیب انتخاب کنند و به صورت روتین از آن برند خرید نمایند و به سمت سایر برندها گرایش پیدا نکنند. وفاداری مشتریان به معنی موقعیتی است که در آن یک مشتری به طور کلی محصولات و خدمات مشابه ای را در طول زمان از یک شرکت خریداری یا دریافت کند. همچنین بر اساس میزان وفاداری مصرف کنندگان و مشتریان به یک برند خاص، ارزش ویژه آن برند نیز افزایش خواهد یافت. همچنین وفاداری به برند می تواند به عنوان یک خروجی بالقوه ناشی از ارزش ویژه برند باشد.رضایت مشتری نیز ناشی از این موضوع است که تجربه استفاده از یک محصول به انتظارات مشتری نزدیک باشد. در این صورت مشتری راضی احتمالا مشتری وفاداری نیز خواهد بود. بنابر این در این تحقیق بیشتر به دانش مربوط به بررسی نقش رضایت مشتری در روابط میان ارزش ویژه برند و وفاداری مشتری پرداخته می شود.

     

    1-2- بیان مسئله

    بر اساس پژوهشهای کاتلر(2005) و کاتلر و کلر(2006)، رابطه بین رضایت مشتری و وفاداری مشتری بسیار حساس و قابل توجه است. زیرا وقتی مشتری احساس نارضایتی کند، از شرکت فاصله گرفته و در رابطه با محصول یا خدمت مورد نظر، داستان بدی را به دیگران ارائه می دهد. اما وقتی مشتری احساس رضایت می کند، مجددا و بارها از آن محصول خواهد خرید و از آن محصول توضیحات مثبتی را به دیگران ارائه خواهد کرد. بر اساس این نظر می توان گفت که با استفاده از وفاداری مشتری که حاصل میزان رضایت او از محصول یا خدمتی خاص می باشد، می توان حجم یا دفعات خرید مجدد و میزان پیشنهاد محصول توسط او به دیگران را مورد اندازه گیری قرار داد(Budiarti et al, 2013). 

    در طول 2 دهه گذشته، همه انواع سازمانها بطور فزاینده ای اهمیت رضایتمندی و وفاداری مشتریان را درک کرده اند. دلیل اصلی برای تاکید زیاد سازمانها بر رضایتمندی مشتری این است که هرچه رضایتمندی مشتریان افزایش یابد، می­تواند بر وضعیت رقابتی قوی تر سازمان در بازار و افزایش سهم و بازار و سود آن بیانجامد، کاهش قیمت تمام شده کالاها و خدمات، کاهش خطر ریسک و کاهش هزینه جذب مشتریان جدید از دیگر نتایج رضایتمندی و وفاداری مشتریان است. رضایتمندی مشتری را به شیوه­های مختلفی می توان تعریف کرد. ارزیابی بعد از خرید توسط مشتری از کالا ها و خدمات نوعی کسب رضایتمندی خرید است. بطور کلی محققان معتقدند که رضایتمندی مشتریان از عوامل تعیین کننده خرید مجدد، تبلیغات شفاهی مشتری و در نهایت وفاداری مشتری است. رضایتمندی مدتها از عوامل تعیین کننده­ی وفاداری مشتری بوده است. مشتریان راضی دوباره به سازمان بر می­گردند و خرید مجدد می­کنند و یا از خدمات شرکت در دفعات بعدی استفاده خواهند کرد. این دسته از مشتریان تجربیات مثبت و منفی خود را از کالاها و خدمات شرکت با دیگران مبادله خواهند کرد ( Bayraktar et al, 2012).

    از دیدگاه برخی از محققان وفاداری عامل نهایی مدل رضایتمندی مشتری است. وفادرای بوسیله قصد و نیت خرید، تحمل میزان قیمت کالاها و خدمات از سوی مشتری و همچنین پیشنهاد خرید کالاها و خدمات به دیگران سنجیده می­شود. اینگونه تصور می شود که تصور بهتر و رضایتمندی بیشتر مشتریان از یک شرکت یا سازمان باید میزان وفاداری آنان را افزایش دهد ( Bayraktar et al, 2012).

    وفاداری مشتری نوعی تعهد عمیق و درونی است که منجر به خرید مجدد یا استفاده مجدد از یک محصول یا خدمت می شود. با وجود این اثرات موقعیتی، و پیشنهادهای بازاریابی به صورت بالقوه برروی تغییر رفتار مشتری در حال تاثیرگذاری می باشند. رایج ترین تعریف وفاداری توسط الیور ارائه شده است که وی وفاداری را داشتن یک تعهد عمیق برای یک محصول و یا خدمات ترجیح داده شده تعریف می­کند که عمل خرید بطور مستمر و سازگار در آینده انجام شده و باعث تکرار خرید از یک برند معین و یا مجموعه ای از برندهای معین می­شود و این در حالی است که تاثیرات موقعیتی و یا تلاش های انجام شده برای جایگزینی و یا تغییر رفتاری وی در محیط بیرون وجود دارد ( تاج زاده نمین و همکاران، 1389).

    تعریف و ابعاد زیادی از وفاداری مشتری وجود دارد. از دیدگاه ماجومدار، وفاداری مصرف کننده یک مفهوم پیچیده و چند بعدی است و پیچیدگی وفاداری از آنجا معلوم می­شود که هنوز یک تعریف مشخص و واحدی از آن ارائه نشده است، اما بطور کلی محققان بر این عقیده­اند که وفاداری را می­توان از 2 بعد نگرشی و رفتاری مورد بررسی قرار داد. ( شجاعی، 1389).

    از آنجایی که این تحقیق بدنبال بررسی وفاداری به خدمت است، در ادامه تعاریفی نیز از وفاداری به خدمت ارائه می­شود. ساندر معتقد است وفاداری به خدمت پیچیده­تر از وفاداری به برند است که بطور معمول برای کالاها بکار برده می­شود. از دید وی، وفاداری به خدمت لزوما با اشکال دیگر وفاداری مثل وفاداری به برند، وفاداری به فروشگاه و یا وفاداری به تامین کننده تطبیق پیدا نمی­کند. اشنایدر عنوان می­کند که وفاداری به خدمت، معیاری سخت­گیرانه در مقایسه با سایر اقلام وفاداری دارد و یک مشتری وفادار به خدمت می­بایست  وفادار به برند و هم وفادار به مکان باشد. در این حوزه وفاداری می­تواند متوجه خدمت یا ارائه دهنده آن باشد. همچنین خدمات دارای ویژگی ناملموس بودن، ناهمگونی و همزمانی تولید و مصرف می­باشد ، همین امر بر پیچیدگی این نوع از وفاداری می­افزاید (فولادوند و همکاران، 1392).

    ارزش ویژه برند به معنی ارزشهای بازاریابی و مالی مرتبط با توان یک برند در بازار شامل دارائیهای واقعی مختص به یک برند، آگاهی از برند، وفاداری به برند، کیفیت درک شده از برند و تداعی گرهای برند می باشد. بر اساس نظر لاسر، میتال و آرون(1995)، ادبیات موجود، ارزش ویژه برند را از دو دیدگاه مختلف ارزیابی کرده است. دیدگاه مالی و دیدگاه مشتری. دیدگاه مالی معمولا اشاره دارد به ارزش برند شرکت در بازار. در حالیکه دیدگاه مشتری، ارزش ویژه برند را بر مبنای ارزش برند درک شده توسط مشتری مورد ارزیابی قرار می دهد(Severi & ling, 2013). ارزش ویژه برند شکل گسترده تر تصور از برند است. اما وفاداری به برند از گذشته به معنی داشتن نگرش مثبت نسبت به خرید یک برند خاص می­باشد. در مقابل ارزش ویژه برند شامل دیدگاه و نگرشی است که الزاما به خرید منجر نمی­شود. ارزش ویژه برند شامل 5 بخش می­شود که عبارتند از: 1- کیفیت درک شده؛ 2- رفتار کارکنان؛ 3- مفهوم ایده آل؛ 4- هویت برند؛ 5- انسجام سبک زندگی( Nam et al, 2011). آکر(1996)، ارزش ویژه برند را به عنوان مجموعه ای از دارائیهای مرتبط با نام و علامت یک برند تعریف می کند که ارزش فراهم شده به وسیله یک محصول یا خدمت برای شرکت و مشتری را اضافه یا کم می کند(Juntunen et al, 2011).

    کیفیت درک شده عبارتست از ادراک مشتری از کیفیت کلی یا برتری یک کالا یا خدمت نسبت به تمایل مشتری به جایگزین های آن. برای درک کیفیت درک شده، شناسایی و اندازه­گیری ابعاد اساسی مفید خواهد بود، اما خود کیفیت درک شده به خودی خود یک سازه خلاصه است. نام تجاری با کیفیت درک شده توسط مشتری پیوند خورده است، ادراکی که تنها کیفیت کلی را نشان می دهد و ضرورتا بر مبنای دانش مشتریان در خصوص ویژگی های جز ئی آن نیست(Pike et al, 2010).

    رفتار کارکنان از دیگر موارد و عناصر ارزش ویژه برند است. رفتار کارکنان بخش فروش یا ارائه کننده خدمات موجب ایجاد یک ذهنیت در مشتری می­شود. محققان به دلیل اهمیت رفتار کارکنان، این بخش را جزئی از ارزش ویژه برند می­دانند ( Nam et al, 2011).

    رضایت درونی ایده­آل می­تواند به طور کلی به عنوان تفکرات و احساسات افراد نسبت به چیزی یا کسی باشد. مفهوم ایده­آل به درجه ای از فعالیت و تفکر مشتری گفته می­شود که با تصور او از برند مطابق است. تئوری ایده­آل بیان می کند که افراد یک برند را به خاطر ارتقاء خودشکوفایی شخصیتی می­خرند ( Nam et al, 2011).

    هویت برند، در تئوری سازمانی افراد جزئی از یک گروه اجتماعی می­شوند تا هویت و حس تعلق خود را ارتقاء دهند. بطور مشابه مشتری نیز هویت اجتماعی خود را با مصرف یک برند یا مشارکت در خرید آن نشان می­دهند. مشتریان ارزش مثبت را به برندهایی می دهند که دارای شهرت خوبی در میان گروهایی که به آنها تعلق دارند، هستند. بنابراین هویت برند به افراد اجازه می دهند تا شخصیت اجتماعی خود را ارتقاء دهند( Nam et al, 2011).

    انسجام در سبک زندگی، سبک زندگی نه تنها در برگیرنده ویژگی های دموگرافیک است بلکه شامل نگرش مثبت به زندگی، عقاید و روحیات افراد نیز می­شود. اگرچه هیچ تعریف کاملی از سبک زندگی وجود ندارد، اما این اصطلاح به طور گسترده به الگوی خاص زندگی افراد، علایق و نظرات آنان می شود که افراد آن را ارائه می­کنند. مشتریان یک برند را هنگامی خریداری می­کنند و یا نسبت به آن نظر مثبت ارائه می­کنند که به آن برند بتواند نیازهای آنها را در رسیدن به الگوهایی خاص از سبک زندگی برطرف کند، بنابراین انسجام در سبک زندگی به معنای توسعه چیزی است که برند در آن مطابق با سبک زندگی افراد باشد. این قسمت برخلاف هویت برند و مفهوم ایده­آل یک عنصر شخصی و کاملا منحصر به فرد می­باشد. به هنجارهای اجتماعی و گروهی ارتباطی ندارد( Nam et al, 2011).

    از آنجائیکه در سالهای اخیر افزایش چشمگیری را در تعداد رستورانها و فست فودها در سطح شهر رشت شاهد بوده ایم و با توجه به بالا رفتن قدرت انتخاب مشتریان برای استفاده از خدمات مختلف این رستورانها و فست فودها، رقابت فزاینده ای را در این بخش شاهد هستیم. لذا پرداختن به عواملی که می تواند در جذب و حفظ وفاداری بیشتر مشتریان این رستورانها و فست فودها موثر باشد، دارای اهمیت و مبنای بررسی تحقیق حاضر می باشد. بدین جهت با توجه به اینکه هدف تحقیق بررسی تاثیر ارزش ویژه برند بر وفاداری مشتری به برند در رستورانها و فست فودهای شهر رشت است، محقق به دنبال پاسخ این سوال است که آیا ارزش ویژه برند بر وفاداری به برند در رستورانها و فست فودهای شهر رشت تاثیر دارد یا خیر؟

    1-3- چارچوب نظری تحقیق

    محققان بر این باورند که ارزش ویژه برند به طور مثبتی بر وفاداری مشتری تاثیر می­گذارد، رضایتمندی مشتری در این ارتباط نقش متغیر میانجی را ایفا می­کند. هنگامی رضایتمندی بوجود می­آید که برند بتواند نیازهای متفاوت مشتری را برطرف کند. رضایتمندی مرحله­ی قبل از وفاداری به مشتری می­باشد. به عبارت دیگر افراد در ابتدا از برند خاصی راضی می­شوند و رضایتمندی خود را ابراز می­کنند. سپس به آن وفادار می­شوند(Nam et al, 2011).

    وفاداری به برند زمانی ایجاد می­شود که مشتریان نگرش مثبتی نسبت به برند داشته باشند و برند خاصی را بطور متوالی و ویژه خرید کنند. محققان دریافتند که وقتی مشتریان به برند خاصی وفادارند، وفاداری به برند عاملی است که موجب می شود تا مصرف کننده به صورت مستمر محصولات یک برند به خصوص را خریداری کند و در مقابل تحرکات سایر برندها برای جذب مصرف کننده مقاومت کند. وفادرای به برند را    می توان از اعتماد، تبلیغات شفاهی مشتری و نیت آن درک کرد(Loureiro & Miranda, 2011). مدل مفهومی تحقیق در شکل زیر بیان شده است.

    کیفیت فیزیکی

    رفتار کارکنان

    رضایت درونی ایده آل

    هویت برند

    انسجام سبک زندگی

    رضایت مشتری

    وفاداری به برند

    شکل 1-1- مدل مفهومی تحقیق (Nam et al, 2011)

    1-4- اهمیت و ضرورت تحقیق

    هدف از بازاریابی مدیریت تقاضا از طریق سوق دادن مشتری تا حد بلوغ در نردبان وفاداری به سازمانهاست. امروزه دیگر رضایتمندی مشتریان کافی نبوده و شرکتها، سازمانها و بانکها نباید به رضایتمندی مشتریانشان دلخوش کنند. آنها باید مطمئن شوند که مشتریان رضایتمندشان، وفادار هم هستند. در این پارادایم هدف برقراری روابط بلندمدت و متقابل با گروههای ذینفع و مهمتر از همه مشتری به طوریست که مشتریان بیشتری را حفظ و مشتریان کمتری را از دست داده و به این ترتیب در بلندمدت منافعی حاصل می­شود که در نتیجه، سهم بازار و سودآوری شرکتها افزایش می­یابد.

    سازمانها امروزه به علت فشروده­تر شدن رقابت، توسعه تکنولوژی اطلاعات و آگاهی مشتریان به دنبال وفادار کردن مشتریان خود هستند. این عوامل حالتی را پدید آورده که صرفا بوسیله قیمت محصولات و یا کیفیت بسیار بالای آن نمی­توان به موفقیت بلندمدت در سطح بازارها دست یافت. امروزه مدیران به این حقیقت دست یافته­اند که مشتری به عنوان عاملی حیاتی برای موفقیت سازمانها بوده و جذب مشتری جدید بسیار پرهزینه­تر از حفظ مشتریان فعلی خواهد بود، درواقع بهترین مشتریان برای شرکت وفادارترین آنها هستند. بطور کلی می ­توان گفت که امروزه تلاش اکثر شرکتهای بزرگ در جهت توسعه وفاداری مشتریان بوده و آن را به عنوان یک هدف استراتژیک برای خود در نظر می­گیرند (شجاعی، 1389).

    اهمیت مشتری به اندازه­ای است که هزینه جذب یک مشتری بین 5 تا 11 برابر نگهداری یک مشتری قدیمی است و یا دو درصد افزایش مشتری، هزینه­ها را ده درصد کاهش می­دهد. ارزشمندترین دارایی هر سازمان، اعتماد و اطمینان مشتریان آن است. بدست آوردن یک مشتری دائمی و وفادار تنها شرط بقای دائمی و استمرار فعالیتهای کارآمد  هر شرکتی است. روند رو به رشد توسعه محصولات و رقبا نشان دهنده این است که چیزی با عنوان کمبود محصولات وجود ندارد بلکه در واقع آنچه هست ، کمبود مشتری است. این موضوعی است که موجب افزایش روز افزون اهمیت مشتری می­شود ( تاج زاده نمین و همکاران،1389).

    صنعت رستوران و ارائه خدمات غذایی به مشتری از صنایع آسیب­پذیر است زیرا کیفیت خدمات مورد ارزیابی مشتریان قرار می­گیرد. بنابراین کشف معیارها و عوامل موثر بر وفاداری مشتریان برای مدیران این صنعت مهم می­باشد و محققان نیز علاقمند به تحقیق در این زمینه می­باشند.

    1-5- اهداف تحقیق

    هدف اصلی تحقیق عبارت است از:

    1- سنجش رابطه بین ارزش برند، رضایت مشتری و وفاداری به برند

    اهداف فرعی تحقیق عبارتند از:

    1- 1- سنجش رابطه بین کیفیت فیزیکی و رضایتمندی مشتریان

    1- 2- سنجش رابطه بین رفتار کارکنان و رضایتمندی مشتریان

    1- 3- سنجش رابطه بین مفهوم ایده­آل و رضایتمندی مشتریان

    1- 4- سنجش رابطه بین هویت برند و رضایتمندی مشتریان

    1- 5- سنجش رابطه بین انسجام سبک زندگی و رضایتمندی مشتریان

    1- 6- سنجش رابطه بین رضایتمندی مشتریان و وفاداری به برند

     

    1-6- فرضیات تحقیق

    فرضیه اصلی1: بین ارزش ویژه برند و رضایت مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    1- بین کیفیت فیزیکی و رضایت مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    2- بین رفتار کارکنان و رضایتمندی مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    3- بین رضایت درونی ایده آل و رضایتمندی مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    4- بین هویت برند و رضایتمندی مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    5- بین انسجام سبک زندگی و رضایتمندی مشتریان رابطه معنی داری وجود دارد.

    6- بین کیفیت فیزیکی و وفاداری به برند رابطه غیر مستقیم وجود دارد .

    7- بین رفتار کارکنان و وفاداری به برند رابطه غیر مستقیم وجود دارد .

    8- بین رضایت درونی ایده آل و وفاداری به برند رابطه غیر مستقیم وجود دارد .

    9- بین هویت برند و وفاداری به برند رابطه غیر مستقیم وجود دارد .

    10- بین انسجام سبک زندگی و وفاداری به برند رابطه غیر مستقیم وجود دارد .

    فرضیه اصلی2: بین رضایت مشتریان و وفاداری به برند رابطه معنی داری وجود دارد.

     

    1-7- تعاریف مفهومی متغیرها

    وفاداری به برند: تعهد عمیق و ویژه نسبت به خرید مجدد یک محصول یا استفاده از خدمات خاص در آینده از یک برند است.  به طور کلی وفاداری مشتریان به یک نام تجاری یک رفتار انتخابی است و یا تعداد دفعاتی که از یک برند خاص خرید می­شود نشان دهنده وفاداری است. وفاداری خاص نشان دهنده خرید تنها از یک برند است و وفاداری 2 گانه خرید حداقل 2 برند خاص است. وفاداری به برند ارتباط بین نگرش نسبی افراد نسبت به یک برند است بگونه ای که بتوان آن را در میان دیگر نگرشها تمایز حاصل کرد(Denoue & Saykiewicz, 2009). همچنین وفاداری رویه‌ای (نگرشی) به تعهدات روانی اشاره دارد که در آن مشتری عمل خرید را انجام می‌دهد؛ مانند هدف خرید و هدف برای سفارش بدون اینکه رفتار خرید تکراری واقعی صورت گیرد(Nam et al, 2011).

    رضایتمندی مشتری: رضایت مشتری قضاوتی است در مورد اینکه محصول یا خدمت تا چه اندازه رضایتمندی ناشی از مصرف را در مشتری ایجاد کند. رضایتمندی می­تواند به عنوان ارزیابی احساسات مشتری تعریف شود که بازتابی از درجه­ی باور مشتری و میزان احساس مثبت نسبت به خدمات ارائه شده می­باشد(Markovic & Jankovic, 2013). رضایت کلی یک قضاوت و داوری بر مبنای ارزشیابی می‌باشد که در آخرین دفعه از خرید رخ می‌دهد و بر اساس تمام چیزهایی است که فراهم‌کننده‌ی سرویس و خدمات با آن مواجه می‌شود. بنابراین رضایت کلی ، ادغام تمام رضایت‌هایی است که خاص تمام معاملات می‌باشد(Nam et al, 2011) .

    کیفیت خدمات: کیفیت خدمات، جهت توسعه برندهای غالب در خدمات کاربرد زیادی دارد. زیرا باعث افزایش برتری درک برندها شده و به ایجاد تمایز میان برندها در بازارهای رقابتی کمک می کند. بر اساس تحقیقات اولیه در صنعت خدمات دو بعد کیفیت خدمات یعنی کیفیت فیزیکی و رفتار کارکنان با مدل ارزش ویژه برند ارتباط دارد. کیفیت خدمات ، تصویری است که به وسیله طراحی، تجهیزات و تسهیلات و مواد هتل و رستوران فرافکنی می‌شود (Nam et al, 2011).

    الف- کیفیت فیزیکی: کیفیت درک شده عبارتست از ادراک مشتری از کیفیت کلی یا برتری یک کالا یا خدمت نسبت به تمایل مشتری به جایگزین های آن. ادراکی که تنها کیفیت کلی را نشان می دهد و ضرورتا بر مبنای دانش مشتریان در خصوص ویژگی های جز ئی آن نیست(Pike et al, 2010).

    ب- رفتار کارکنان: رفتار کارکنان بخش فروش یا ارائه کننده خدمات موجب ایجاد یک ذهنیت در مشتری شود. محققان به دلیل اهمیت رفتار کارکنان، این بخش را جزئی از ارزش ویژه برند می­دانند. همچنین می توان گفت که رفتار کارکنان، تصویری است که به وسیله صلاحیت و توانایی، کمک، دوستی و پاسخگویی کارکنان هتل و یا رستوران فرافکنی می‌شود (Nam et al, 2011) .

    رضایت درونی ایده آل: مفهوم ایده­آل به درجه ای از فعالیت و تفکر مشتری گفته می­شود که با تصور او از برند مطابق است. تئوری ایده آل بیان می کند که افراد یک برند را به خاطر ارتقاء خودشکوفایی شخصیتی      می خرند. همچنین این تئوری حاکی از آن است که افراد یا برند را می‌خرند یا مالک آن هستند و این به منظور حفظ یا افزایش عزت نفس می‌باشد ( Nam et al, 2011) .

    هویت برند: هویت برند، در تئوری سازمانی افراد جزئی از یک گروه اجتماعی می­شوند تا هویت و حس تعلق خود را ارتقاء دهند. بطور مشابه مشتری نیز هویت اجتماعی خود را با مصرف یک برند یا مشارکت در خرید آن نشان می­دهند. مشتریان  ارزش مثبت را به برندهایی می­دهند که دارای شهرت خوبی در میان گروهایی که به آنها تعلق دارند، هستند. همچنین استفاده از برند هویت اجتماعی مشتری را از سایر هویت‌های اجتماعی تفکیک می‌کند. بنابراین هویت برند به افراد اجازه می­دهند تا شخصیت اجتماعی خود را ارتقاء دهند ( Nam et al, 2011) .

    انسجام در سبک زندگی: انسجام در سبک زندگی، سبک زندگی نه تنها در برگیرنده ویژگی های دموگرافیک است بلکه شامل نگرش مثبت به زندگی، عقاید و روحیات افراد نیز می­شود. درواقع این واژه به الگوهای زندگی منحصر به فرد یک فرد اشاره دارد که به وسیله فعالیت‌ها، علایق و نظریات بیان می‌گردد و همه‌ی آن‌ها، تفاوت میان افراد را نمایش می‌دهند. مشتریان یک برند را هنگامی خریداری می­کنند و یا نسبت به آن نظر مثبت ارائه می­کنند که به آن برند بتواند نیازهای آنها را در رسیدن به الگوهایی خاص از سبک زندگی برطرف کند، بنابراین انسجام در سبک زندگی به معنای توسعه چیزی است که برند در آن مطابق با سبک زندگی افراد باشد( Nam et al, 2011).

     

    1-8- تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق

    وفاداری به برند: در این تحقیق وفاداری به برند با استفاده از سوالات موجود در پرسشنامه که در طیف لیکرت (5تایی) قرار دارد سنجیده می­شود. این سوالات در برگیرنده میزان مراجعه مجدد مشتریان، پیشنهاد یک برند خاص به دیگر افراد و پرداخت هزینه برای استفاده از یک برند می­باشد.

    رضایتمندی: متغیر رضایتمندی در این تحقیق از طریق سوالاتی در مورد رضایتمندی کلی، احساس دلشادی و خوشحالی و میزان برآورده شدن انتظارهای مشتریان سنجیده می­شود. این سوالات در پرسشنامه در طیف لیکرت (5تایی) قرار دارد.

    کیفیت خدمات: در این تحقیق کیفیت خدمات بر اساس دو بعد سنجیده و ارزیابی می گردد. این دو بعد عبارتند از کیفیت فیزیکی و رفتار کارکنان.

    الف- کیفیت فیزیکی: این متغیر با استفاده از سوالات موجود در پرسشنامه که در طیف لیکرت قرار دارد سنجیده می­شود. این سوالات در برگیرنده تجهیزات رستوران، منوی مناسب و ظاهر جذاب رستوران است.

    ب- رفتار کارکنان: در این تحقیق منظور از رفتار کارکنان، گوش دادن به حرفهای مشتری، رفتار دوستانه با مشتریان و کمک به مشتریان در انتخاب غذا است . این سوالات در پرسشنامه در طیف لیکرت (5تایی) قرار دارد.

    رضایت درونی ایده­آل: این متغیر با استفاده از سوالات موجود در پرسشنامه که در طیف لیکرت قرار دارد سنجیده می­شود. این سوالات در برگیرنده تطبیق تصویر برند با انتظارات مشتری و ایجاد جایگاه اجتماعی برای مشتریان است.

    هویت برند: هویت برند نیز با استفاده از سوالاتی سنجیده می­شود این سوالات در پرسشنامه  در طیف لیکرت (5تایی) قرار دارد و این سوالات در برگیرنده حس یکی بودن با رستوران و عدم انتقاد از رستوران می­باشد.

    انسجام در سبک زندگی:  این متغیر با استفاده از سوالات موجود در پرسشنامه که در طیف لیکرت قرار دارد سنجیده می شود. این سوالات در برگیرنده  مواردی است که به مقایسه محیط رستوران با محیط زندگی مشتریان می­پردازد.

    1-9- قلمرو تحقیق

    1-9-1- قلمرو موضوعی

     قلمرو موضوعی تحقیق در حوزه رفتار مصرف­کننده بوده و به بررسی تاثیر ارزش برند بر وفاداری مشتریان می­ پردازد.

    1-9-2- قلمرو مکانی

    قلمرو مکانی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت است.

    1-9-3- قلمرو زمانی

     این تحقیق در فاصله زمانی فروردین ماه 93 آغاز و در دی ماه 93 خاتمه یافته است

    Abstract

    The purpose of this study was to evaluate the Relationship between Brand Equity, Customer satisfaction and Customer Loyalty among students of Islamic Azad University. The research is descriptive and is applied to the target. Based on field data collection is also considered. The tool of data Collection in this study is a questionnaire containing 21 questions is designed to measure the research variables. The variables are set equal to 5 Likert used. Validity of questionnaire was confirmed by professors and experts comments and reliability of it using Cronbach alpha was confirmed. Using the Cochran formula, 420 subjects were studied as a final sample of research. To test the hypothesis a structural equation modeling approach was used. The results showed that Brand Equity has a positive relationship with Customer satisfaction. Also Customer satisfaction has a positive relationship with Customer Loyalty. Among dimensions of brand equity, Ideal self congruence has Highest Relationship value. 

    Keywords: Brand Equity, Customer Satisfaction, Customer Loyalty, Restaurants and Fast foods

  • فهرست:

     

    فهرست مطالب

    عنوان                                                                                                   شماره صفحه

    چکیده...................................................................................................................................... 1

    فصل اول: کلیات تحقیق

    1-1- مقدمه............................................................................................................................. 3

    1-2- بیان مسئله ......................................................................................................................  3

    1-3- چارچوب نظری تحقیق ................................................................................................... 6

    1-4- اهمیت و ضرورت تحقیق ................................................................................................ 7

    1-5- اهداف تحقیق ................................................................................................................. 8

    1-6- فرضیات تحقیق .............................................................................................................. 8

    1-7- تعاریف مفهومی متغیرها .................................................................................................. 9

    1-8- تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق .................................................................................... 11

    1-9- قلمرو تحقیق ................................................................................................................. 12

    1-9-1- قلمرو موضوعی ........................................................................................................ 12

    1-9-2- قلمرو مکانی ............................................................................................................. 12

    1-9-3- قلمرو زمانی ............................................................................................................. 12

    فصل دوم: ادبیات تحقیق

    2-1- مقدمه............................................................................................................................ 14

    2-2- وفاداری به برند ............................................................................................................. 15

    2-3- انواع وفاداری ................................................................................................................ 21

    2-4- مدلهای وفاداری ............................................................................................................ 22

    2-4-1 - مدل آکر و دیوید ..................................................................................................... 23

    2-4-2- مدل دیک و باس ...................................................................................................... 24

    2-4-3 - مدل رولی و دیویس ................................................................................................ 25

    2-4-4 - مدل بلومر ............................................................................................................... 26

    2-4-5- مدل ECSI ................................................................................................................ 27

    2-5- وفاداری خدماتی ........................................................................................................... 28

    2-6- سایر عوامل موثر بر وفاداری مشتریان .............................................................................. 29

    2-7- رضایت مشتری ............................................................................................................. 31

    2-7-1- تعاریف رضایت مشتری ............................................................................................ 31

    2-7-2- آشنایی با مدل کانو ..................................................................................................... 34

    2-7-3- اهمیت رضایت مشتری .............................................................................................. 36

    2-7-4- ابعاد رضایت مشتری ................................................................................................. 37

    2-7-5- مدلهای شکل گیری رضایتمندی مشتری ...................................................................... 37

    2-7-5-1- مدل عدم تایید انتظارات ........................................................................................ 37

    2-7-5-2- مدل رضایتمندی مشتری سوئدی ............................................................................ 38

    2-7-5-3- رضایتمندی و وفاداری مشتریان ............................................................................. 38

    2-8- ارزش ویژه برند ............................................................................................................ 39

    2-8-1- مفهوم نام و نشان تجاری ............................................................................................ 42

    2-8-2- مدلهای ارزش ویژه برند ............................................................................................ 42

    2-8-2-1- مدل ارزش ویژه برند آکر....................................................................................... 42

    2-8-2-2- مدل پیشایندها و پیامدهای ارزش ویژه برند ............................................................. 43

    2-8-2-3- مدل ارزش ویژه برند خدماتی بری ......................................................................... 44

    2-8-2-4- مدل ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری ...................................................................... 44

    2-9- مدل مفهومی تحقیق ....................................................................................................... 47

    2-9-1- کیفیت فیزیکی .......................................................................................................... 47

    2-9-2- رفتار کارکنان ............................................................................................................ 47

    2-9-3- رضایت درونی ایده آل .............................................................................................. 48

    2-9-4- هویت برند ............................................................................................................... 48

    2-9-5- انسجام در سبک زندگی ............................................................................................. 48

    2-10- پیشینه تحقیقات انجام شده ........................................................................................... 49

    2-10-1- تحقیقات داخلی ..................................................................................................... 49

    2-10-2- تحقیقات خارجی ................................................................................................... 50

    2- 11- جمع بندی فصل دوم ................................................................................................. 52

    فصل سوم: روش اجرای تحقیق

    3-1- مقدمه............................................................................................................................ 54

    3-2- روش پژوهش ............................................................................................................... 54

    3-3- جامعه آماری پژوهش ..................................................................................................... 55

    3-4- روش نمونه گیری و حجم نمونه ..................................................................................... 55

    3-4-1- نتایج آزمون بارتلت جهت دقت نمونه ......................................................................... 56

    3-5- روشهای گردآوری اطلاعات ........................................................................................... 56

    3-6- پرسشنامه پژوهش .......................................................................................................... 57

    3-7- بررسی روایی و پایایی ابزار پژوهش ............................................................................... 58

    3-7-1- روایی پرسشنامه ........................................................................................................ 58

    3-7-2- پایایی پرسشنامه ........................................................................................................ 58

    3-8- متغیرهای پژوهش .......................................................................................................... 60

    3-9- روش‌های آماری تجزیه و تحلیل داده‌ها ........................................................................... 60

    3-10- جمع بندی فصل سوم .................................................................................................. 60

    فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها و یافته­های تحقیق

    4- 1- مقدمه........................................................................................................................... 64

    4-2- توصیف متغیر های جمعیت شناختی پاسخ دهندگان .......................................................... 64

    4-2-1- توصیف جنسیت پاسخ دهندگان ................................................................................. 65

    4-2-2- توصیف سن پاسخ دهندگان ....................................................................................... 65

    4-2-3- توصیف رستوران مورد استفاده .................................................................................... 66

    4-2-4- توصیف فست فود مورد استفاده ................................................................................. 67

    4-3- توصیف متغیر های تحقیق .............................................................................................. 68

    4-3-1- توصیف ارزش ویژه برند ........................................................................................... 68

    4-3-2- توصیف متغیر کیفیت فیزیکی ..................................................................................... 69

    4-3-3- توصیف متغیر رفتار کارکنان ....................................................................................... 70

    4-3-4- توصیف متغیر رضایت درونی ایده­آل  ......................................................................... 71

    4-3-5- توصیف متغیر هویت رستوران  ................................................................................... 72

    4-3-6- توصیف متغیر سبک زندگی ........................................................................................ 73

    4-3-7- توصیف متغیر رضایت مشتری .................................................................................... 74

    4-3-8- توصیف متغیر وفاداری مشتری.................................................................................... 75

    4-4- علائم اختصاری در نمودارها و جداول ............................................................................. 76

    4-5- بررسی نرمال بودن متغیر های اصلی تحقیق ...................................................................... 77

    4-6- تحلیل عاملی تاییدی ...................................................................................................... 78

    4 – 6– 1- تحلیل عاملی تاییدی یا تحلیل مدل اندازه گیری ....................................................... 78

    4-6-2- تحلیل عاملی تاییدی متغیرهای برونزا .......................................................................... 78

    4-7- آزمون فرضیات ............................................................................................................. 83

    4-7-1- مدل یابی معادلات ساختاری ...................................................................................... 83

    4-7-2- آزمون فرضیات اصلی ................................................................................................ 84

    4-7-3- آزمون فرضیات فرعی ................................................................................................ 85

    4-7-4- تحلیل مسیر فرضیات ................................................................................................ 87

    4-7-4- 1- اثرات غیر مستقیم ................................................................................................ 87

    4-8- ضرایب تعیین ................................................................................................................ 88

    فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات

    5- 1- مقدمه........................................................................................................................... 90

    5-2- نتایج آمار توصیفی ......................................................................................................... 90

    5-2-1- متغیرهای جمعیت شناختی ......................................................................................... 90

    5-2-2- متغیرهای اصلی ......................................................................................................... 91

    5-3- نتایج بررسی نرمال بودن متغیرهای اصلی ......................................................................... 92

    5-4- نتایج تحلیل عاملی تاییدی .............................................................................................. 92

    5-4-1- متغیرهای برونزا ........................................................................................................ 92

    5-4-2- متغیرهای درونزا ........................................................................................................ 92

    5-5- نتایج آزمون فرضیات ..................................................................................................... 93

    5-6- پیشنهاداتی در راستای نتایج تحقیق .................................................................................. 96

    5-6-1- پیشنهادات کاربردی ................................................................................................... 96

    5-7- محدودیتهای تحقیق ....................................................................................................... 97

    5-8- پیشنهاداتی برای محققین آینده ........................................................................................ 98

    منابع و مآخذ ........................................................................................................................... 99

    پیوست ها............................................................................................................................... 107

    فهرست جداول

    عنوان                                                                                                   شماره صفحه

    جدول2-1-وفاداری از دیدگاه دیک و باس.................................................................................................................... 24

    جدول 2-2-وفاداری از دیدگاه رایلی و دیویس............................................................................................................ 25

    جدول2-3- برخی از تعاریف وفاداری به برند در حوزه خدمت ................................................................................. 29

    جدول 3-1- نتایج آزمون دقت نمونه ............................................................................................................................. 56

    جدول3-2-ارزش‌گذاری طیف لیکرت ........................................................................................................................... 57

    جدول 3-3-فراوانی سوالات پرسشنامه .......................................................................................................................... 58

    جدول3-4- محاسبه پایایی پرسشنامه ............................................................................................................................. 59

    جدول4-1-توصیف جنسیت پاسخ دهندگان ................................................................................................................. 65

    جدول 4-2-توصیف سن پاسخ دهندگان ....................................................................................................................... 66

    جدول4-3- توصیف رستوران مورد استفاده .................................................................................................................. 67

    جدول4-4-توصیف فست فود مورد استفاده ................................................................................................................. 68

    جدول4-5- توصیف متغیر ارزش ویژه برند .................................................................................................................. 69

    جدول4-6-توصیف متغیر کیفیت فیزیکی ...................................................................................................................... 70

    جدول4-7-توصیف متغیر رفتار کارکنان ........................................................................................................................ 71

    جدول4-8-توصیف متغیر رضایت درونی ایده­آل ......................................................................................................... 72

    جدول4-9- توصیف متغیر هویت رستوران .................................................................................................................. 73

    جدول 4-10-توصیف متغیر سبک زندگی .................................................................................................................... 74

    جدول4-11-توصیف متغیر رضایت مشتری ................................................................................................................. 75

    جدول4-12-توصیف متغیر وفاداری مشتری ................................................................................................................ 76

    جدول4-13-فهرست علائم اختصاری تحلیل ............................................................................................................... 77

    جدول 4-14-آزمون کولموگروف- اسمیرنف برای متغیر های تحقیق ...................................................................... 77

    جدول4-15- شاخصهای برازش متغیرهای برونزای تحقیق ........................................................................................ 80

    جدول 4-16- شاخصهای برازش ارزش ویژه برند ....................................................................................................... 81

    جدول4-17-شاخصهای برازش متغیرهای درونزا ......................................................................................................... 83

    جدول4-18- شاخصهای برازش مدل کلی تحقیق ........................................................................................................ 85

    جدول4-19- شاخصهای برازش مدل کلی تحقیق ........................................................................................................ 87

    جدول4-20- مسیرهای مستقیم مورد بررسی ................................................................................................................ 87

    جدول4-21-مسیرهای غیرمستقیم مورد بررسی ........................................................................................................... 88

    فهرست نمودارها

    عنوان                                                                                                   شماره صفحه

    نمودار4-1-نمودار دایره­ای جنسیت پاسخ دهندگان..................................................................... 65

    نمودار4-2- نمودار میله ای سن پاسخ دهندگان .......................................................................... 66

    نمودار4-3- نمودار میله ای رستوران مورد استفاده ...................................................................... 67

    نمودار4-4-نمودار میله ای فست فود مورد استفاده ..................................................................... 68

    نمودار 4-5-هیستوگرام متغیر ارزش ویژه برند ........................................................................... 69

    نمودار 4-7- هیستوگرام متغیر کیفیت فیزیکی ............................................................................ 70

    نمودار 4-8- هیستوگرام متغیر رفتار کارکنان  ............................................................................. 71

    نمودار4-8-هیستوگرام متغیر رضایت درونی ایده­آل .................................................................... 72

    نمودار 4-9-هیستوگرام متغیر هویت رستوران ............................................................................ 73

    نمودار 4-10-هیستوگرام متغیر سبک زندگی ............................................................................. 74

    نمودار4-11-هیستوگرام متغیر رضایت مشتری ........................................................................... 75

    نمودار 4-12-هیستوگرام متغیر وفاداری مشتری ......................................................................... 76

    نمودار 4-13-مدل اندازه گیری متغیرهای برونزای تحقیق در حالت بار عاملی .............................. 79

    نمودار4-14-مدل اندازه گیری متغیرهای برونزای تحقیق در حالت ضرایب معناداری .................... 79

    نمودار 4- 15-مدل اندازه گیری متغیر ارزش ویژه برند در حالت بار عاملی ................................. 80

    نمودار 4-16-مدل اندازه گیری متغیر ارزش ویژه برند در حالت ضرایب معناداری ........................ 81

    نمودار 4-17- مدل تحلیل عاملی تاییدی متغیرهای درونزا در حالت بارهای عاملی ....................... 82

    نمودار 4-18-مدل تحلیل عاملی تاییدی متغیرهای درونزا در حالت ضرایب معناداری ................... 83

    نمودار4-19-مدل فرضیات اصلی در حالت ضرایب معناداری .................................................... 84

    نمودار 4-20- مدل تحقیق در حالت ضرایب ساختاری .............................................................. 85

    نمودار 4-21-مدل فرضیات اصلی در حالت ضرایب معناداری ................................................... 86

    نمودار4-22-مدل تحقیق در حالت ضرایب ساختاری ................................................................ 86

     

     

     

             

    فهرست اشکال

    عنوان                                                                                                   شماره صفحه

    شکل 1-1- مدل مفهومی تحقیق................................................................................................. 7

    شکل2-1- هرم وفاداری .......................................................................................................... 23

    شکل 2-2- مدل بلومر در مورد عوامل موثر بر وفاداری مشتریان ................................................. 26

    شکل2-3-مدل تکامل یافته بلومر در خصوص عوامل موثر بر وفاداری مشتریان ............................ 26

    شکل2-4- مدل ECSI در مورد رضایت و وفاداری مشتری ........................................................ 27

    شکل 2-5-آشنایی با مدل کانو .................................................................................................. 35

    شکل2-6-مدل عدم تایید انتظارات ........................................................................................... 38

    شکل2-7-مدل اندریاسن و لیندشتاد .......................................................................................... 39

    شکل2-9- مدل ارزش ویژه برند آکر ........................................................................................ 43

    شکل2-10-مدل پیشایندها و پیامدهای ارزش ویژه برند ............................................................. 43

    شکل2-11-مدل ارزش ویژه برند خدماتی بری ......................................................................... 44

    شکل2-12-مدل ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری ..................................................................... 45

    شکل2-13-شناخت برند ......................................................................................................... 46

    شکل14-1-مدل مفهومی تحقیق ............................................................................................... 47

    منبع:

    منابع فارسی :

    جزنی، نسرین، عزیزی، شهریار و حلوایی، علی عسگر.(1389). سبک های تصمیم گیری مشتریان، بر اساس الگوی اسپیرولز و کندال. چشم انداز مدیریت بازرگانی، 3،ص ص24- 9.

    جوانمرد،ح (1388). بررسی های برند اینترنتی و وب سایت ها و تاثیر آن بر اعتماد و وفاداری مشتریان. پژوهشنامه بازرگانی شماره 53، زمستان 1388،ص 256- 225.

    حاجی کریمی، عباسعلی، مکی زاده بسطامی، وحید و جمالیه، بهتاش.( 1388) بررسی ارتباط کیفیت مواجهه خدمت و وفاداری مشتریان در سازمان های خدماتی تجاری. چشم انداز ، مدیریت، 32،ص ص 47- 29.

    حسینی،م (1390).بررسی عوامل موثر بر وفاداری به برند در بازار فرآورده های لبنی،چشم انداز مدیریت بازرگانی- شماره5 –بهار 1390، ص ص 79- 57.

    حقیقی،محمد، خسینی، سید حسن، اصغریه اهری، حامد، آرین، ابوالفضل، دریکنده، علی.(1390). بررسی تاثیر تاکتیکهای بازاریابی رابطه ای بر وفاداری مشتریان از منظر مشتریان شرکت ایرانسل، فصلنامه علمی - پژوهشی تحقیقات بازاریابی نوین، سال دوم ، شماره چهارم ، شماره پیاپی ( ۷ ) زمستان1392،ص ص62- 44.

    حیدرزاده،صادقی،تورج،(1387). رضایت وفاداری مشتریان.

    حیدرزاده،ک.(1390) بررسی تاثیر اعتبار برند بر وفاداری مشتریان در صنعت بانکداری ایران، مجله پژوهش های مدیریت شماره 88، بهار 1390،ص 88- 66.

    دهدشتی شاهرخ، زهره، تقوی فرد، محمدتقی، رستمی، نسرین (1389). مدلی برای سنجش تأثیر قابلیت اعتماد برند بانکها بر تعهد وفاداری مشتریان،  فصلنامه علوم مدیریت ایران، سال پنجم، شماره 20 ، زمستان 1389 ، ص 88- 69.

    رحیم نیا، فریبرز، فاطمی، سید زهرا (1392). بررسی نقش واسط ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری در تأثیر ارتباط موفق با مشتری و تصویر برند در هتل های 5 ستاره مشهد، فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات بازاریابی نوین، سال دوم، شماره اول، شماره پیاپی ( 4) بهار 1392،ص ص 92- 73.

    رشیدی، حسن، رحمانی، زین العابدین(1392). برند و تأثیر آن بر وفاداری مشتری. مجله اقتصادی شماره های 9 و 10 ، آذر و دی 1392 ، صفحات 80- 65.

    رضایی، کامران; حسین آشتیانی; هوشیار، محمد رضا; وزیر ی، محمد، ( 1384 )، "رویکردی مشتری مدار به طرح ریزی و بهبود کیفیت محصول" ، نشر آتنا (RWTUV) چاپ سوم،تهران.

    زیویار،فرزاد، ضیایی، محمدصادق، نرگسیان، جواد.(1391). بررسی عوامل موثر بر رضایت مشتریان با استفاده از مدل سروکوال، فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات بازاریابی نوین، سال دوم، شماره سوم، شماره پیاپی ( 6) پاییز 1391 ص ص186- 173.

    سبحانی،محمد صادق (1385)، «وفاداری برند »ماهنامه علمی آموزشی تدبیر شماره 173.

    سید جوادین، سید رضا، امینی،علیرضا ،امینی، زهرا.(1389). ارزیابی تأثیر برند بر وفاداری مشتریان صنعتی. چشم انداز مدیریت بازرگانی، شماره 3،ص ص 73- 57.

    شفیعی رود پشتی، میثم ; صالح اولیا، محمد،(1387)  "تحلیل و به کارگیری مدل کانو در تامین (رضایت ارباب رجوع) مطالعه موردی:طراحی وب سایت"، سومین کنفرانس بین المللی مدیریت  بازاریابی، بهمن ماه 1387.

    طباطبایی نسب، سید محمد، کنجکاو  منفرد، امیر رضا، سروش محمدآبادی، علیرضا ، حکاکی،سید مسعود.(1392). طراحی و تبیین الگوی عدالت محور وفاداری به نام تجاری در شعب بانک تجارت شهرستان یزد، چشم انداز مدیریت بازرگانی،شماره 13- بهار1392،ص ص 44- 29.  

    علی یاری، مجتبی(1385)، شناسایی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر رضایت مشتری از کیفیت خدمات پس از فروش محصولات شرکت ایران خودرو در استان سمنان با استفاده از مدل کانو"، پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته مدیریت بازاریابی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان

    قره چه، منیژه و منیره دابوییان( 1390)، "وفاداری کارکنان در تعامل با وفاداری مشتریان صنایع خدماتی"، دو فصلنامه  علمی-پژوهشی تحقیقات بازاریابی نوین، سال اول، شماره 3، ص 46- 27.

    کریمی علویجه، محمدرضا. (1390). طراحی و تبیین مدل ایجاد ارتباط ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری بر عملکرد برند در بازار (مورد مطالعه: بازار محصولات لبنی شهر تهران )،اسداله، هوشنگ، دانشگاه شهید بهشتی، گروه بازرگانی.

    گیلانی نیا،ش.(1389). تاثیر وفاداری به برند بر ارزش ویژه برند بانک از دبدگاه مشتریان کارت الکترونیکی، فصلنامه مدیریت صنعتی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، شماره14،زمستان 1389، ص 119- 103.

    موتمنی، ع (1389). تاثیر شخصیت نام تجاری بر وفاداری مشتریان چشم انداز مدیریت بازرگانی، شماره4 ، زمستان 1389،ص 105- 89.

    هیل نایجل(1385)، روشهای اندازه گیری رضایت مشتری، ترجمه محمدرضا اسکندری و منیره اسکندری، انتشارات رسا، چاپ اول، تهران.

    وظیفه دوست، حسین؛ عطاالهی، پروانه(1386)، ارزیابی رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش محصولات سایپا با استفاده از مدل کانو"، فصلنامه مدیریت بازاریابی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران شماره 3، صفحه 90 تا 103 ، پاییز و زمستان 1386.

    وظیفه دوست،ح (1388). بررسی تاثیر استراتژی توسعه نام تجاری بر جایگاه ذهنی شرکت های خدماتی( مطالعه موردی بانک و شرکت های خدماتی تابعه با نام تجاری پاسارگاد در شهر تهران،1388) فصلنامه مدیریت، سال ششم، شماره 16، زمستان 1388،ص 58- 47.

    ونوس، داور; صالح پور، آزاده، (1385) "تعیین عوامل موثر بر رضایت مشتریان از محصول شامپو با استفاده از مدل کانو"اولین کنفرانس بین المللی مدیریت بازاریابی، شهریور ماه 1385.

     

    Refrence English :

     

    27. Agustin Clara & Singh Jagdip, (2010), “Curvilinear Effects of Consumer Loyalty Determinants in Relational Exchanges”, Journal of Marketing Research, XIII.

    Anderson EW, Fornell C &Mazvancheryl SK. (2004). Customer Satisfaction and Shareholder Value. J Mark;68(4):172–85.

    Ashley, Christy And Leonard, Hillary A.. (2009), “Betrayed by The Buzz? Covert Content and Consumer-Brand Relationships”, Journal of Public Policy and Marketing, Vol.28, 2, p.212-220.

    Atilgan, E., Aksoy , S., and Akinci , S. 2007 .“ Determinants of the brand equity ” , Marketing Intelligence and Planning , Vol.23 No.3 , pp. 237-248 .

    Aubert, B. (2007). “Customer education: Definition, measures and effects on customer satisfaction”, Ph.D Thesis. University of Newcastle.

    Baloglu, S. (2012). “Dimensions of customer loyalty: Separating friends from well wishers”, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 43, pp. 47-59.

    Bettencourt, Lance A. (2007) « Customer Voluntary performance: customers as partners in service delivery » Journal of Retailing, pp.383-406, New York University, 73(3).

    Beverley Williams and Don Cooper, The 30-Second Commute, McGraw-Hill, 2014.

    Bhattacharya, CB, Sen S.(2003). Consumer–company identification: a framework for understanding consumers' relationships with companies. J Mark;67(2):76–88.

    Bitner, M. J., &Hubbert, A. R. (2010). Encounter satisfaction versus overall satisfaction versus quality. In R. T. Rust & R. L. Oliver (Eds.), Service quality: New directions in theory and practice (pp. 72–94). London: Sage.

    Bozorgi, M. M. (2007). " Measuring Service Quality in the Airline Using Servequal Model ", Master Thesis, Lulea University of Technology.

    Brexendorf.Timoliver, Muhlmeier. Silke, Tomczak. Torsten & Martin Eisend (2009), "The impact of Sales Encounters on Brand Loyalty", Journal of Business Research. Chen, S. (2010), Strategic Management of E-Business, John Wiley and Sons , NewYork, PP. 5-7.

    Brexendorf.Timoliver,Muhlmeier.Silke,Tomczak.Torsten,Eisend.Martin,(2009),”The impact of sales encounters on Brand loyalty” journal of Business Research.

    Buil , I., Chernatony , L.D., and Martinez , E. 2008 . “ A cross-national validation of the consumer-based brand equity scale ” , Journal of Product & Brand Mnagement ,Vol.17 No.6 ,pp.384-392.

    Chaudhuri, A. & Holbrook B. M. (2011), "The Chain of Effects From Brand Trust and Brand Affects to Brand Performance: The Role of Brand Loyalty", Journal of Marketing, 65, 81-93.

    Chiou, Jyh-Shen and Shen Chi-Chung, (2011), "The Effects of Satisfaction, Opportunism, and Asset Specificity On Consumers' Loyalty Intention Toward Internet Portal Sites", International Journal Service Industry Management, 17, 1, p.7-22.

    Clottey . T.A., Collier, D.A., and Stodnick, M. 2008. “Drivers of customer loyalty in a retail store environment”, Journal of Service Science, Vol.1 No.1, pp. 35-48.

    Cronin, J. J., Brady, M. K., & Hult, G.T. (2009). Assessing the Effects of Quality, Value, and Customer Satisfaction on Consumer Behavioral Intentions in Service Environments. Journal of Retailing, 76(11), 193-218.

    Dagger, T. & O’Brien, T. (2010). “Does experience matter? Differences in relationship benefits, satisfaction, trust, commitment and loyalty for novice and experienced service users”, Journal of Marketing, 44 (9), pp. 1528-1552.

    Dimitriades Z. ( 2006). “Customer satisfaction, loyalty and commitment in service organizations some evidence from Greece”, Journal of Management Research, 29 (12), pp.782-800.

    Duffy, D. (2010). “The evolution of customer loyalty strategy”, Journal of Consumer Marketing, 22 (5), pp. 284 – 286.

    Finn, A. (2011). “Investigating the non-linear effects of e-service quality dimensions on customer satisfaction”, Journal of Retailing and Consumer Services, 18 (1), pp. 27-37.

    Freling, T. H. and Forbes, L. P. (2010). An empirical analysis of the brand personality effect. Journal of Product and Brand Management. 14(7), 404-413

    Fullerton, G. (2011). “Creating advocates: The role sofsatisfaction, trust and commitment”, Journal of Retailingand Consumer Services, 18 (1), pp. 92-100.

    Ghodeswar, Bhimrao M. (2008),“Building brand identity in competitive markets:a conceptual model” Journal of Product & Brand Management, Vol. 17 No. 1, Emerald Group Publishing Limited, pp. 4-12

    Gilbert.and veloutsou and goode and moutinho (2014).measuring customer satisfaction in the fast food industry. Journal of service marketing ، vol.18 NO. 5. pp 371-383

    He , H. Li, Y. & Harris, L. (2011). Social identity perspective on brand loyalty. Journal of Business Research, doi:10.1016/j.jbusres.03.007.

    Hoeffler, S. & Keller, K. L. (2002). “Building brand equity through corporation societal marketing”, Journal of Public Policy and Marketing, 21 (1), pp. 78-89.

    Kapferer J-N.(2008). The new strategic brand management, creating and sustaining brand equity long term.London: Kogan Page.

    Keller, K. L. (2010), "Strategic Brand Management-Building, Measurig, and Managing Brand Equity (3rd ed.,)",United States: PEARSON - Prentice Hall.

    Keller, K., L.(2008), "Strategic brand management: Building, Measuring, and Managing Brand Equity (Third ed.). United States: PEARSON - Prentice Hall

    Keller,K.L.(2001).Building Customer-Based brand equity.Marketing Management,10(2),14-19

    Kim, Kyung Hoon.; Kim, Kang Sik.; Kim,Jong Ho., & Kang, Suk Hou. (2008). Brand equity in hospital marketing. Journal of Business Research, 61, 75–82

    Lam, Shun Y., Venkatesh Shankar, M. Krishna Erramilli, and Bvsan Murthy, (2014) “Customer Value, Satisfaction, Loyalty, and Switching Costs: An Illustration from a Business-to-Business Service Context,” Journal of the Academy of Marketing Science, 32(3), 293–311.

    Larson, S. & Susanna, H. (2004). “Managing customer loyalty in the automobile industry”, Department of Business Admininistration and Social Sciences.

    Lee, H. (2010). “Factors influencing customer loyalty of mobile phone service: Empirical evidence from Koreans”, Journal of Internet Banking and Commerce, 15 (2), pp. 1-15.

    Lee, J.S., and Back, K.J. 2009. “Reexamination of attendee-based brand equity”, Tourism Management, pp. 1-7.

    Liu, Ch., Guo, Y. & Lee, Ch. (2011). “The effects of relationship quality and switching barriers on customer loyalty”, International Journal of Information Management, 5 (4), pp. 71–79.

    Lovelock, Christopher & Lauren Wright. (1999). Principle of Service Marketing and Management, Prentice Hall, New Jersey.

    Meller, J. J. & Hansan, T. (2006). “An empirical examination of brand loyalty”, Journal of Product and Brand Management, 5 (7), pp. 442 -490.

    Myers, A. (2013). Managing brand equity: a look at the impact of attributes. Journal of Product & Brand Management, 12 (1), 39-51.

    Nam, J., & Ekinci, Y., & Whyatt, G. (2011). Brand equity, brand loyalty, and consumer satisfaction. Annals of Tourism Research,Vol. 38, No. 3, pp. 1009-1030.

    Nasrin Danesh, S., Ahmadi Nasab, S. & Ling , K. (2012). “The study of customer satisfaction, customer trust and switching barriers on customer retention in Malaysia hypermarkets industry management”, International Journal of Business and Management, 7 (7), pp. 141-150.

    Oliver, Richard L. (2009) « Whence consumer loyalty » Journal of Marketing, 63.

    Olson, E.L. 2008. “ The implications of platform sharing on brand value ” , Journal of Product & Brand Mnagement , Vol.17 No.4 , pp. 244-253.

    Osman, M., Kheng, L. & Mosahab, R. (2010). “The impact of service quality on customer loyalty: A study of banks in Penang, Malaysia”, 2 (2), International Journal of Marketing Studies, pp. 57-66.

    Pike, S. D.; Bianchi, C.; Kerr, G. F. and Patti, C. (2010), “Consumer-based brand equity for Australia as a long haul tourism destination in an emerging market”, International Marketing Review, 27(4).Raj (2008), Aggurwal & Ryans, John K.Jr & Herremans. Irene M; Brand Valu Linking Advertising .

    Rowley, J. (2014), “Online branding: the case of McDonald’s”, British Food Journal, Vol. 106 No. 3, Emerald Group Publishing Limited, pp. 228-237

    Rundle. The. & R. Benett.(2002). A Brand for All seasons. Journal of product and Tourism Management, 26, 549 – 560

    Sahin, A., Zehir, C. &Kitapaci, H. (2011). The Effects of Brand Experiences, Trust and Satisfaction on Building Brand Loyalty; An Empirical Research On Global Brands, Procedia Social and Behavioral Sciences 24, 1288–1301

    Seok Lee, H. (2010). “Factors influencing customer loyalty of mobile phone service: Empirical evidence from Koreans”, Journal of Internet Banking and Commerce, 15 (2), pp. 1-14.

    Sun, Lucia (Bongran), &. Ghiselli,.Richard F.(2010).Developing a Conceptual Model of Brand Equity in the Hotel Industry Based on Aaker’s Perspective, Journal of Quality Assurance in Hospitality & Tourism, 11,147–161

    Susanna,H.and Larsson,s.(2009) "managing customer loyalty in the automotive industry",master's thesis,department of business administration and social sciences,lulea university of technology.

    Sweeney, Jill & Joffre Swait (2008) «The effect of brand credibility on customer loyalty» Journal of Retailing and Consumer Services, 15.

    Usakli, A., & Baloglu, S. (2011). Brand personality of tourist destinations: An application of selfcongruity theory.Tourism Management, 32, 114127.

    Wu, L. & Wang, Ch. (2011). “Satisfaction and zone of tolerance: the moderating roles of elaboration and loyalty programs”, Journal of Managing Service Quality, 22 (10), pp. 38-57.

    Wu, L. (2011). “Satisfaction, inertia, and customer loyalty in the varying levels of the zone of tolerance and alternative attractiveness”, Journal of Services Marketing, 25 (5), pp. 310-322.

    Yoo, B.(2008).“ Cross-national invariance of the effect of personal collectivistic orientation on brand loyalty and equity ”, Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics , Vol. 21 No.1 , pp.41-57.


موضوع پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, نمونه پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, جستجوی پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, فایل Word پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, دانلود پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, فایل PDF پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, تحقیق در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, مقاله در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, پروژه در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, پروپوزال در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, تز دکترا در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, پروژه درباره پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, گزارش سمینار در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان, رساله دکترا در مورد پایان نامه بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند ، وفاداری به برند و رضایت مشتریان

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد «M.A.» گرایش :"بازاریابی" چکیده: در این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر ارزش برند و تصویر برند در صنعت بیمارستان پرداخته شده است.در این تحقیق از عواملی چون ارزش برند، تصویر برند و فاکتورهای موثر بر رابطه موفقیت آمیز با مشتری شامل: اعتماد، رضایت، تعهد ، آگاهی از برند ، وفاداری به برند و تداعی برند یاد شده است. روش تحقیق از نظر جمع آوری ...

پايان نامه براي دريافت مدرک کارشناسي ارشد (M.A) گرايش: بازاريابي   زمستان911-1-مقدمه امروزه با رقابتي شدن بازار ها و تغييرات پيوسته محيط، سازمان ها به اين واقعيت پي برده اند که بشر م

رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی بین الملل چکیده : ارتباط بین نقش­ های اجتماعی، سیاسی، محیطی، اقتصادی در تجارت رو به افزایش گذاشته است، چالشی که سازمان­ها با آن روبرو هستند این است که آن‌ها باید هم­زمان به افزایش سودآوری و پاسخ‌گویی به انتظارات اجتماعی جدید و سپس مدیریت هم­زمان این دو پیامد به ظاهر متناقض که نیازمند توسعه استراتژی­ های کاربردی است و اثرات مثبتی هم بر جامعه و ...

پایان­نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته: مدیریت بازرگانی گرایش: بازرگانی بین الملل چکیده افزایش رقابت در بخش صنعت و افزایش سطح دانش و آگاهی مشتریان باعث توجه بیشتر به حفظ مشتریان شده است. موضوع وفاداری و اعتماد مشتری به برند و عوامل موثر بر آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، و یکی از عوامل ایجاد و افزایش وفاداری و اعتماد مشتری تداعی برندی است که در ذهن مشتری ایجاد ...

پایان­نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد در رشته مدیریرت چکیده تبلیغات شفاهی از ارکان مهم فعالیتهای بازاریابی در دنیای رقابتی امروز محسوب می شود این مهم نه تنها در جذب مشتری نقش اساسی دارد، بلکه سهم مهمی در حفظ و وفادار ساختن مشتریان ایفا می کند . تبلیغات شفاهی هم چنین از نظر هزینه های تبلیغاتی جزء کم هزینه ترین ابزارهای پیشبرد فروش محسوب می شود . مطالعات نشان می دهد محبوبیت برند ...

پایان نامه برای دریافت درجه ی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش: بین الملل چکیده هدف از این تحقیق تاثیر سفارشی سازی خدمات بر رضایت، اعتماد و وفاداری مشتریان شعب بانک ملی شهرستان لنگرود می‌باشد. جامعه ی آماری پژوهش را، کلیه مشتریان شعب بانک ملی در شهرستان لنگرود، تشکیل می دهد. از بین جامعه آماری بر اساس فرمول کوکران برای جامعه نامحدود تعداد 392 نفر به ‌عنوان نمونه آماری انتخاب ...

پايان نامه کارشناسي ارشد رشته مديريت بازرگاني گرايش بازاريابي تابستان 91 چکيده: اين تحقيق با موضوع" بررسي تاثير عوامل بازاريابي اجتماعي بر ارزش نام تجاري بانک از ديدگاه مشتريان (مطالعه

براي دريافت درجه کارشناسي ارشد مهندسي صنايع تير ماه  1394 چکيده بازار رقابت شديد بانک­ها و تاسيس موسسات مالي و بانک­هاي خصوصي جديد در ايران، بانک­ها را ملزم مي­کند هر

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A) رشته مدیریت صنعتی: مالی چکیده اهمیت ارزش ویژه برند و برند سازی در پژوهش های علمی بسیاری مورد تأکید بوده است.. برندسازی در دو سطح داخلی و خارجی انجام می گیرد. برندسازی خارجی مربوط به مشتریان بیرونی سازمان ها می باشد و برندسازی داخلی که با ظهور مفهوم بازاریابی داخلی در دهه های اخیر مورد توجه واقع شده است، تأکید بر کارکنان به عنوان ...

ثبت سفارش